Răscoala țăranilor români. Proteste cu tractoare la Botoșani, Iași și Vaslui

Sute de fermieri au protestat, miercuri, cu tractoarele pe străzile din Botoșani, Iași sau Vaslui, cerând acordarea dezbăgubirilor pentru secetă și a subvențiilor pentru motorină sau lucernă, precum și demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oroș.

Supărați că au tot fost amânați de la o lună la alta, fermierie au venit cu tractoarele în municipiu Botoșani, pentru a arăta că răbdarea lor a luat sfârșit și că le-a ajuns cuțitul la os, scrie Monitorul de Botoșani.

„Protestul a semănat mai mult cu răscoală țăranilor din 1907, dar mult mai pașnică și cu tehnologia din ziua de azi. Chiar dacă ceilalți șoferi au așteptat minute în șir pentru ca traficul să fie decongestionat, mulți dintre cei aflați în tranzit i-au încurajat pe agricultori, zeci de botoșăneni fiind surprinși de amploarea protestului”, potrivit sursei citate.

Fermierii spun că nu au primit despăgubirile pentru secetă, dar nici subvenția pentru motorină, fiind eliminat și sprijinul pentru tomate.

„După ce că noi nu am fost în stare să negociem la Bruxelles sume mai mari pentru fermierii noştri, le tăiem şi pe acelea pe care le avem. Europa ne dă voie să dăm ANT (n.r. – ajutorul național tranzitoriu) cât avem nevoie, dar Guvernul României este împotriva ajutorului acordat agriculturii. Este cel mai incapabil ministru al Agriculturii şi cred că ar trebui demis din prima.

Nu are ce căuta în fruntea Ministerului Agriculturii, pentru că distruge România, nu o clădeşte şi nu o ridică unde trebuie ridicată. Noi, dacă nu suntem salvaţi, agricultura României cade de tot. Interesul lor este ca marile corporaţii să îngroape agricultura românească şi să umple supermarketurile numai cu importuri“, a afirmat preşedintele unei cooperative agricole, Constantin Nechifor, potrivit sursei citate.

Fermierii au protestat și la Iași, unde mai bine de 70 de fermieri au plecat în convoi cu tractoarele de pe șoseaua de centură a Iașului către Prefectură, anunță Digi24. Aproape jumătate dintre fermierii din Moldova spun că sunt în pragul falimentului. În ultimul an cifrele de afaceri au scăzut cu procente ce variază între 40 și 90%.

Proteste ale fermierilor au mai avut loc, miercuri, în Vaslui și Constanța.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost