Fortul 13 Jilava nu mai poate fi vizitat, decizia fiind luată de conducerea Penitenciarului Jilava, potrivit unui anunț postat pe site-ul oficial.
Într-un anunț de câteva rânduri, conducerea precizează că nu își asumă răspunderea pentru eventualele accidente cauzate de condițiile improprii de vizitare.
„Stimați vizitatori,
Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile din ultimele luni, care au contribuit la degradarea căilor de acces și a anumitor porțiuni ale incintei, Fortul 13 Jilava nu mai poate fi vizitat.
Conducerea penitenciarului nu își poate asuma răspunderea pentru eventuale incidente sau accidente cauzate de condițiile improprii de vizitare.
Vă mulțumim pentru înțelegere!”
Aceast deznodământ era oarecum previzibil în contextul în care de ani de zile autoritățile române nu au fost capabile să aloce banii necesari și să finalizeze proiectul transformării Fortului 13 Jilava într-un Muzeu în memoria celor care au fost închiși, torturați și uciși aici, în cei mai negri ani din istoria recentă a României.
Undeva prin 2012, Fortul 13 Jilava a fost clasat ca monument istoric de grupa A, adică obiectiv de mare importanță națională.
În 2019, se anunța că o să devină muzeu, după ce Guvernul își va da acordul de trecere în patrimoniul Consiliului Județean Ilfov.
De acum, Fortului 13 Jilava stă să se prăbușească sub privirea indiferentă a statului român.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, despre Ordonanța privind alegerile din 4 mai: O încercare disperată a actualei guvernări de a bloca victoria previzibilă a candidatului suveranist la prezidențiale - 17 ianuarie 2025
- Înalta Curte de Casație și Justiție a RESPINS recursul lui Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale. Decizia este definitivă - 17 ianuarie 2025
- Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să anuleze articolul din OUG pentru alegerile prezidenţiale, care limitează timpul de votare pentru românii din diaspora: Afectează dreptul alegătorilor la condiții egale de vot! - 17 ianuarie 2025
”Condiții impropii de vizitare”. Asta mă duce cu gândul la ”condițiile improprii” de detenție pe care le-au îndurat cei închiși aici în anii comunismului.
Între timp pușcăriașii (criminali și scursurile societății) beneficiază de condiții ca la hotel în penitenciarele de azi.