Pe urmele deținuților politici morți în lagărul de la Periprava. Apelul AFDPR pentru identificarea victimelor

În perioada 5-16 iulie 2021, în Cimitirul lipovenesc din satul Periprava, comuna C. A. Rosetti, județul Tulcea, a avut loc cea de-a VIII-a campanie de investigații arheologice, organizată pentru descoperirea și recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară, a informat, miercuri, Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR).

Potrivit sursei citate, campania de investigații arheologice a fost organizată de AFDPR, împreună cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

„În campania arheologică recent încheiată au fost executate și cercetate trei unități de săpătură sau secțiuni arheologice, notate cu indicativele S.20, S.21 și S.22, suprafața însumată a acestora fiind de 110,32 metri pătrați.

În aceste secțiuni au fost identificate și cercetate un număr de 13 morminte, dintre care 11 aparțineau unor foști deținuți politici, fiind extrase și recuperate osemintele a 10 defuncți. (…)

Pentru cele 10 scheletele de deținuți care au fost descoperite și recuperate în cursul acestei campanii s-a urmat procedura legală, specifică metodologiei și normelor de cercetare criminalistică. Osemintele defuncților, după ce au fost analizate, fotografiate și descrise in situ, au fost demontate și extrase în prezenţa unui medic legist, fiind împachetate și transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Tulcea.

După efectuarea expertizelor medico-legale și antropologice, acestea vor fi transferate pentru analize genetice la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti, unde urmează să se stabilească ADN-ului persoanelor decedate. Acest demers urmărește identificarea morților prin compararea ADN-ului obținut din resturile scheletice recuperate cu cel al rudelor și urmașilor în viață ai victimelor”, se precizează în comunicatul AFDPR .

În cele opt campanii de săpături derulate până în prezent la Periprava au fost executate și cercetate un număr de 22 de secţiuni sau suprafețe arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 72 de morminte. Dintre acestea, un număr de 66 de morminte, prin caracteristicile de înhumare, aparțin unor deținuți politici.

Sursa foto: Gheorghe Petrov/Facebook

Investigațiile au fost efectuate de un colectiv de arheologi alcătuit din domnii Gheorghe Petrov, coordonator și responsabil științific al șantierului (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj), Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud), Gabriel Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda). La cercetări au mai luat parte, în calitate de voluntari, Ramona Maria Mocanu (Muzeul Județean Ștefan cel Mare din Vaslui), Pal Andras Peter, din Cluj și Gabriel Cristea – agent-șef (r.), fost polițist criminalist la IPJ Tulcea.

„Cine știe câte sute sau mii de trupuri ucise în chinuri stau nedescoperite și necinstite. Orice zi trecută înseamnă pentru noi o zi iremediabil pierdută. Martorii direcți, contemporani cu vremurile trecute, au plecat deja sau mai au puțin până părăsesc această lume, scăzându-ne șansele de a mai afla și recupera informații care să ne poată ajuta și conduce la descoperirea locurilor ascunse unde osemintele acestor victime încă mai zac în uitare și nepăsare.

În tot acest timp, o importantă instituție a statului care avea între obiectivele sale principale de activitate astfel de investigații, din ordine venite de la oameni fără Dumnezeu, a renunțat să mai acorde atenția cuvenită principalei sale meniri pentru care a fost creată, devenind o simplă feudă neproductivă, întreținută de la bugetul Țării.

Noi, cei care am fost ani de zile acolo și care am dus în spate această muncă titanică, am fost nevoiți să părăsim forțat acest cadru instituțional devenit nefrecventabil pentru cei care mai au suflet, onoare și minte, fiind siliți să ne continuăm drumul într-o altă dimensiune. Până trece prigoana, ne bazăm pe sprijinul benevol și necondiționat al unor semeni care conștientizează importanța imensă a muncii și misiunii noastre de stingere a rănilor încă sângerânde ale trecutului recent, totodată fiind însă constrânși să înfruntăm și să ne apărăm de răutatea voită a altor semeni, care nu au văzut niciodată cu ochi buni scoaterea adevărului din țărâna bătătorită. Doamne Ajută !”, a scris, pe Facebook, Gheorghe Petrov.

AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în lagărul de la Periprava, care nu au fost încă identificați și contactați, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul cercetărilor arheologice, domnul dr. Gheorghe Petrov (tel. 0721-400.396), în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Pe urmele deținuților politici morți în lagărul de la Periprava. Apelul AFDPR pentru identificarea victimelor”

Comentariile sunt închise.