Șeful DSU, Raed Arafat: E logic ca în unele locuri, în loc să le închizi total, să spui că în acestea vor putea să intre vaccinaţii. Nu este discriminare

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, miercuri, că interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în anumite spații publice nu este discriminare, menționând că o astfel de măsură a intrat deja în vigoare în ceea ce priveste discotecile, barurile şi cluburile.

Întrebat fiind, în cadrul unei conferințe de presă, dacă susține condiționarea accesului în anumite spații publice de vaccinare, Arafat a răspuns:

„Eu vă dau un exemplu: dacă avem creșterea incidenței, de exemplu, peste 3 la mie și măsura care era luată înainte era să închidem restaurantele în interior, ca să nu închizi restaurantele în interior, poate vii cu o soluție intermediară în care să spui: da, îi lăsăm în interior, dar cu o condiție: cei care intră acolo sunt cei vaccinaţi.

Poate asta este o soluție, decât să spunem restaurantelor: „Închideţi-vă până scade incidenţa sub 3 la mie!”

Este o logică aici şi este o abordare reală, şi este, de fapt, modul în care beneficiem de arma pe care o avem în mâna noastră acum şi care este vaccinarea, prin care chiar dacă avem doi vaccinaţi, unul dintre ei e pozitiv şi transmite la celălalt, ştim că celălalt, cel mai probabil, va rămâne cu o formă foarte uşoară a bolii.

Deci, cam asta este logica. Nu pot să vă spun acum ce măsuri se vor lua, dar v-am dat un exemplu logic cum poate să fie aplicat acest lucru”.

Pe de altă parte, Arafat nu consideră că această măsură ar reprezenta o formă mascată de impunere a obligativității vaccinării.

„Nu cred că vorbim de discriminare, mai ales dacă vorbim de anumite zone în care se poate răspândi şi putem să ne trezim că avem un număr mult mai mare şi un impact mult mai mare. Deci sunt măsuri care se iau, cum vorbiţi dumneavoastră de mască, dar sunt zone în care masca chiar nu poţi să o aplici, de exemplu, într-un restaurant va fi foarte greu să purtaţi mască şi să mâncaţi, şi atunci vor fi alte reguli acolo”, a precizat Raed Arafat.

Nu în ultimul rând, Arafat a îndemnat persoanele cu simț civic să anunțe autoritățile dacă identifică nevccinați în locurile unde accesul le este interzis.

„Deci, e logic ca în unele locuri, în loc să le închizi total, să spui că în acestea vor putea să intre vaccinaţii. Acum avem o astfel de măsură. Discotecile, barurile şi cluburile sunt rezervate doar vaccinaţilor, pentru că sunt zone în care n-ai mască, sunt zone în care se dansează, se sărbătoreşte, deci acolo clar că regula de a intra doar persoane vaccinate este binevenită. Dacă intră și alții acolo, prin controale îi vor depista și, bineînțeles, organizatorii vor fi amendați pentru acest lucru.

(…) Dacă undeva unde clar trebuie să intre numai vaccinați nu se controlează, orice persoană acolo, cu simț civic, poate să pună mâna pe telefon și să anunțe și acest lucru chiar îl recomand. Dacă cineva intră într-o zonă în care se știe că trebuie să intre numai vaccinat și vede că nu se controlează deloc şi nu se întreabă de hârtia, de orice dovadă că ești vaccinat, înseamnă că organizatorul încalcă regulile și legea și aici clar se pot sesiza organele de control.

Organele de control vin, verifică. Dacă găsesc persoane nevaccinate acolo, care nu pot proba vaccinarea prin sondaj, se poate ca persoana respectivă să fie amendată conform legii.

(…) Nu suntem singurii care aplică aceste reguli. Dacă ajungem și spunem: da, dar doar vaccinați și ei încalcă regulile și încep să lase pe oricine să intre, riscul este să vedem că măsurile sunt ineficiente și să se reia alte măsuri mai stricte. Deci acesta e un risc, așa că e responsabilitatea lor, în primul rând”, a declarat, miercuri, șeful DSU, Raed Arafat.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Șeful DSU, Raed Arafat: E logic ca în unele locuri, în loc să le închizi total, să spui că în acestea vor putea să intre vaccinaţii. Nu este discriminare”

  1. Doctorul Fauci este Salvatorul și Mântuitorul, iar Arafat este apostolul lui în România.
    Închinați-vă lui Fauci, căci scris este ”Să nu iei numele Doctorului (Fauci) în deșert”

Comentariile sunt închise.