Medicul Valeriu Gheorghiță: O persoană vaccinată și testată pozitiv poate să transmită virusul. Trebuie să respectăm măsurile de prevenție, chiar dacă suntem vaccinați

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a confirmat, marți, că o persoană vaccinată anti-covid și infectată cu Delta poate să transmită virusul, recomandând și persoanelor vaccinate respectarea măsurilor de prevenție.

Întrebat fiind, marți, în cadrul unei conferințe de presă, ce se recomandă în cazul persoanelor vaccinate, în contextul în care apar informații că și acestea transmit boala, medicul Valeriu Gheorghiță a răspuns:

„Legat de riscul de transmitere, realmente, în momentul de faţă, nu se ştie într-adevăr care este riscul de transmitere real de la o persoană vaccinată care este testată pozitiv la o persoană nevaccinată.

Știm că există datele care arată că încărcăturile virale, atunci când vorbim de infecția cu varianta Delta, sunt similare, indiferent de statusul vaccinal, dacă persoana este sau nu este vaccinată. Ceea ce știm în schimb este că fereastra de contagiozitate este mai scurtă la persoanele vaccinate cu schemă completă. Practic, debarasarea de virus se face mai rapid şi, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, formele clinice de îmbolnăvire sunt mult mai ușoare, practic, durata internării este mai scurtă.

Din acest punct de vedere, nu sunt, în momentul de faţă, suficiente date prin care să putem spune că într-adevăr o persoană care este testată pozitiv şi vaccinată complet are aceeași rată bazală de reproducere a cazurilor, adică 4,5,6,7,9, aşa cum se întâmplă la persoanele nevaccinate – şi aici vorbim, sigur, pe date individuale, pe baza cărora nu putem să facem o apreciere pe scară largă, dar sunt deja cazuri, de pildă, de persoane vaccinate, persoane care au fost testate pozitiv, confirmate cu varianta Delta şi nu s-au identificat la contacţi cazuri secundare.

Avem nevoie de o perioadă mai lungă de monitorizare, dar cu siguranţă că o persoană atunci când este testată pozitiv are un  risc să transmită, dar comparativ cu cei nevaccinați nu știm dacă este un risc similar sau este mai mic. În opinia noastră, conform datelor actuale, se pare că acest risc este mai mic, dar, repet, nu putem afirma cu certitudine acest lucru.

Tocmai de aceea, cred că până la urmă trebuie să înțelegem că, în contextul actual, în care numărul de cazuri este în creştere, este foarte important să respectăm şi celelalte măsuri de prevenție, indiferent dacă ne-am vaccinat sau nu ne-am vaccinat, pentru că în felul acesta reducem circulația virusului.

În momentul în care vom avea mai multe date cumulate, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, pentru tulpina Alpha şi aveam suficiente date prin care să spunem că putem să renunțăm la mască, cred că şi pentru varianta Delta trebuie să fim prudenți şi să așteptăm rezultatele acestor date din viața de zi cu zi, pe transmitere secundară, pe cazurile secundare.

În momentul de faţă, neștiind lucrurile într-o manieră sigură, este bine să fim prudenți, precauți şi să respectăm măsurile de prevenție, chiar dacă suntem vaccinați”.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Medicul Valeriu Gheorghiță: O persoană vaccinată și testată pozitiv poate să transmită virusul. Trebuie să respectăm măsurile de prevenție, chiar dacă suntem vaccinați”

  1. Se pare că mulți dintre „puternicii” zilei nu au simțul ridicolului… Se pare că nici domnul Gheorghiță!… Dar, mă rog, nimeni nu este perfect! Însă vreau să-l întreb pe medicul Gheorghiță dacă îl cunoaște pe medicul VIRGIL PĂUNESCU de la Institutul ONCOGEN din Timișoara!… Aud?…

Comentariile sunt închise.