Val de migranți afgani la poarta UE. România crește capacitatea de gestionare, Ungaria nu acceptă fără restricții

România se pregătește să facă față unui viitor val de migranți afgani, după cum a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, marți, la scurt timp după ce Ungaria s-a poziționat categoric împotriva acceptării migranților afgani, altfel decât cu restricții.

Răspunsul statelor membre UE la provocarea valului de migranți determinat de situația din Afganistan diferă de la caz la caz.

Astfel, în timp ce România anunță că se pregătește să facă față viitorul val de migranți afgani, Ungaria anunță că refuză categoric această variantă.

Prezent, marți, la un post de televiziune, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a prezentat poziția guvernului de la București în privința migranților afgani.

„Ne aflăm într-un proces continuu de adaptare la noile provocări de securitate și în perspectiva noului context migraționist am dispus evaluarea de urgență a capacității României de a gestiona în mod eficient situația migraționistă.

Noi vrem prin tot ceea ce facem să întărim capacitatea României de a răspunde în fața unui viitor aflux de imigranți. Vreau să subliniez faptul că România gestionează peste 2.000 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, ceea ce ne expune unor provocări semnificative.

De asemenea, în ultimele două săptămâni, dacă ne raportăm la acestea în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, la nivel național a fost consemnat o creștere a numărului de depistări cu aproximativ 16.%.

Vorbim despre peste 400 de situații, evoluția fiind determinată de creșterea cazurilor de prevenire a intrărilor ilegale dintre Serbia”, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Potrivit ministrului, în România există 6 centre regionale de azil, 2 de custodie și unul de tranzit.

Pe de altă parte, Ungaria a anunțat, luni, prin vocea secretarul de stat al Ministerului Ungar al Afacerilor Externe, Levente Magyar, că Ungaria nu acceptă migranţii afgani decât în număr limitat, conform agenției MTI, citată de News.ro.

Când americanii au anunţat retragerea trupelor militare, guvernul ungar a declarat că acest proces trebuie să aibă loc în aşa fel încât Afganistanul să nu devină din nou un focar al terorismului internaţional şi să nu ajungă o ţară de unde se migrează în masă, a subliniat Levente Magyar.

Acesta a adăugat că, din păcate, operaţiunea nu a reuşit să îndeplinească aşteptările acceptate şi prezentate de marea parte a lumii.

După cum a explicat politicianul, guvernul de la Budapesta nu este dispus să deconteze pe seama poporului ungar consecinţele acestei decizii geopolitice greşite şi operaţiunea geopolitică implementată greşit.

„Nu acceptăm aşteptările, iniţiativele şi solicitările care fac referire şi la Ungaria să accepte fără restricţii pe oricine doreşte să părăsească Afganistanul în aceste zile şi săptămâni dificile, a declarat secretarul ungar de stat, Levente Magyar.

Acesta a menţionat că în comunitatea internaţională „circulă astfel de documente”,  solicitând ţărilor care au avut cândva trupe în Afganistan, şi în general ţărilor occidentale, să accepte migranţii afgani fără niciun fel de restricţii sau limitări.

Reamintim că presa spaniolă a relatat că România a devenit noua poartă de intrare în UE pentru migranții afgani, după cum a relatat, luni, RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Val de migranți afgani la poarta UE. România crește capacitatea de gestionare, Ungaria nu acceptă fără restricții”

  1. Articolul nu este scris bine,nu se intelege concret ce vrea sa spuna Ministerul de Interne .
    Voi ,cei care traiti in Romania ,habar nu aveti ce inseamna emigrantii si consecintele sociale ale acceptarii lor .
    AUR TREBUIE sa se opuna acceptarii acestor tribali pe teritoriul Romaniei !!

  2. Eu aș fi de acord să îi primească cu condiția să se convertească la creștinism 🙂 De vreme ce ei chipurile fug din țara lor datorită MAHOMEDANILOR care vor să impună legea Sharia, să se lepede de mahomedanism. Simplu. Nu să vină să transforme și țările europene în ceea ce a devenit țara lor. ȘI da, nu este vorba de nici un ”extremism” aici. Mahomedanismul în sine, prin ceea ce este este extremist. Nu sunt ”cazuri izolate” cei care declară ”jihad” împotriva ”infidelilor”. Doar că mulți mahomedani nu prea citesc Coranul să vadă că toate mizeriile ”extremiștilor” sunt bine fundamentate în Coran. Așadar, ”extremiștii” sunt de fapt ADEVĂRAȚII MAHOMEDANI!
    Și evident că deși creștinii au în Vechiul Testament, nu am văzut nici un ”jihad” din partea creștinilor (mai cu seamă ortodocși) îndreptat împotriva nimănui. Dacă romano-catolicii au comis o grămadă de atrocități, a nu se pune în aceeași oală ortodoxia cu catolicismul. Să nu uităm că totuși Constantinopolul a fost jefuit de ”frații” așa-zis creștini catolici în timpul cruciadei a 4-a.

Comentariile sunt închise.