Mai multe persoane au iniţiat o acţiune la Tribunalul Uniunii Europene pentru a obţine anularea reglementării prin care este instaurat permisul sanitar european, a informat, joi, AFP, citată de Agerpres.
Plângerea a fost depusă la 30 august, „pârâţii” fiind Consiliul şi Parlamentul European, care au aprobat reglementarea prin care a fost lansat „Certificatul digital Covid al UE”, intrat în vigoare la 1 iulie a.c.
Un document al Consiliului adresat ambasadorilor celor 27 reuniţi miercuri menţionează această acţiune în justiţie.
Potrivit sursei citate, reclamanţii spun că solicitarea unui test sau a vaccinării pentru eliberarea unui certificat de Covid al UE înseamnă a impune „tratamente medicale invasive” şi încalcă de asemenea drepturi fundamentale.
Totodată, reclamanţii cer anularea în totalitate a acestei reglementări sau cel puţin a părţii privind testarea şi vaccinarea şi solicită suspendarea imediată a dispoziţiilor contestate în aşteptarea deciziei de fond.
Certificatele sanitare atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, că a făcut un test care a avut rezultat negativ sau că s-a imunizat ca urmare a infectării şi ar trebui să permită evitarea carantinei în ţările de destinaţie.

- FOTO/ Din dragoste față de tradiții. Un tânăr profesor de istorie confecționează opinci și a deschis un muzeu cu banii din bursa studențească - 7 decembrie 2023
- O nouă amenințare la adresa familiei. „Certificatul de parentalitate” intră la vot în Parlamentul European, săptămâna viitoare - 7 decembrie 2023
- VIDEO/ Prof. Avram Fițiu, despre cum se câștigă RESPECTUL în Europa: Vrei respectul Austriei? Nu te mai împrumuți la nicio bancă austriacă. Vrei respectul Olandei? Nu mai cumperi din România semințe de legume olandeze - 7 decembrie 2023