Agenţia Europeană pentru Medicamente confirmă Sindromul Guillain-Barré, o afecțiune neurologică, ca efect secundar al vaccinului de la AstraZeneca

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a inclus, miercuri, sindromul Guillain-Barré, o afecţiune rară neurologică, ca efect secundar al vaccinului anti-covid de la AstraZeneca, relatează AFP, citată de Agerpres.

Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilenţă a EMA (PRAC) a concluzionat că o relaţie cauzală între Vaxzevria şi sindromul Guillain-Barré este considerată cel puţin ca o posibilitate rezonabilă, a transmis EMA într-un comunicat, potrivit sursei citate.

Sindromul Guillain-Barré trebuie prin urmare adăugat informaţiilor ce însoţesc produsul ca efect secundar al vaccinului Vaxzevria”, a precizat EMA.

Categoria de frecvenţă atribuită este „foarte rară”, însemnând că se produce la una din 10.000 de persoane, notează sursa citată.

Sindromul Guillain-Barre este o afecţiune a nervilor periferici caracterizată printr-o slăbiciune, chiar o paralizie progresivă, care debutează cel mai adesea la nivelul picioarelor şi urcă uneori până la a afecta muşchii respiratori, apoi nervii de la nivelul capului şi al gâtului.

EMA a recomandat o actualizare inclusă din iulie în informaţiile asupra produsului pentru a sensibiliza cu privire la riscuri profesioniştii din sănătate şi persoanele care primesc vaccinul.

EMA a menţionat în iulie sindromul Guillain-Barré ca efect secundar „foarte rar” şi pentru vaccinul anti-covid de la Johnson &Johnson, care utilizează aceeaşi tehnologie pe bază de adenovirus ca şi serul Vaxzevria.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost