Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a inclus, miercuri, sindromul Guillain-Barré, o afecţiune rară neurologică, ca efect secundar al vaccinului anti-covid de la AstraZeneca, relatează AFP, citată de Agerpres.
Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilenţă a EMA (PRAC) a concluzionat că o relaţie cauzală între Vaxzevria şi sindromul Guillain-Barré este considerată cel puţin ca o posibilitate rezonabilă, a transmis EMA într-un comunicat, potrivit sursei citate.
„Sindromul Guillain-Barré trebuie prin urmare adăugat informaţiilor ce însoţesc produsul ca efect secundar al vaccinului Vaxzevria”, a precizat EMA.
Categoria de frecvenţă atribuită este „foarte rară”, însemnând că se produce la una din 10.000 de persoane, notează sursa citată.
Sindromul Guillain-Barre este o afecţiune a nervilor periferici caracterizată printr-o slăbiciune, chiar o paralizie progresivă, care debutează cel mai adesea la nivelul picioarelor şi urcă uneori până la a afecta muşchii respiratori, apoi nervii de la nivelul capului şi al gâtului.
EMA a recomandat o actualizare inclusă din iulie în informaţiile asupra produsului pentru a sensibiliza cu privire la riscuri profesioniştii din sănătate şi persoanele care primesc vaccinul.
EMA a menţionat în iulie sindromul Guillain-Barré ca efect secundar „foarte rar” şi pentru vaccinul anti-covid de la Johnson &Johnson, care utilizează aceeaşi tehnologie pe bază de adenovirus ca şi serul Vaxzevria.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), în plenul PE: Cea mai mare democrație a lumii a instalat un președinte care a început deja să demoleze edificiul ideologic construit de stânga radicală americană - 21 ianuarie 2025
- Comisia Europeană înăsprește controlul mediului online. Ce prevede Codul de conduită+ privind combaterea „discursurilor ilegale” - 21 ianuarie 2025
- Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, semnal de alarmă privind privatizarea regiilor de stat și schimbarea legii executorilor judecătorești/VIDEO - 21 ianuarie 2025