Aproape o mie de oameni au participat, duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea, în judeţul Hunedoara, dedicate comemorării Eroului Naţional Avram Iancu, anunță Agerpres.
Manifestările au marcat împlinirea a 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu, un sobor de preoţi săvârşind o slujbă de pomenire la mormântul acestuia, care se află în cimitirul de la Ţebea.
Tradiţionalul spectacol folcloric şi târgul meşterilor populari au fost anulate de autorități, pentru al doilea an consecutiv, pe motive sanitare. Reamintim că în aceste zile, la Cluj, zeci de mii de tineri au participat la Festivalul Untold,după cum a relatat RostOnline.
„Vremurile, încă pandemice, nu ne pot face să uităm de măreţia trecutului nostru şi de aceste meleaguri. Este vorba de un perimetru sacru al memoriei istorice româneşti, marcat de cele patru puncte cardinale ale Panteonului Moţilor: mult secularul gorun al lui Horea, mormântul unde îşi doarme somnul de veci marele nostru Erou Naţional Avram Iancu, mormintele eroilor căzuţi pentru apărarea pământului românesc şi biserica veche a localităţii Ţebea, capitala Ţării Zarandului”, a spus PS Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, potrivit sursei citate.
La Serbările Naţionale de la Ţebea a fost prezent și co-președintele AUR, George Simion, împreună cu membri ai partidului AUR.
„Iar când va veni dușmanul,
Să vă ia pământ și drept,
Români, scuturați gorunul
Ca din somn să mă deștept!” (Avram Iancu)
Avram Iancu a fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.
- Raport CE privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești - 14 octombrie 2024
- VIDEO/ Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), alături de românii din Vidin, de sărbătoarea Sfintei Parascheva - 14 octombrie 2024
- OMS aprobă un vaccin anti-mpox pentru adolescenți, compania producătoare îl testează pentru copii cu vârsta de 2 ani. În 2022, autoritățile anunțau că boala se extinde în comunitățile homosexualilor - 14 octombrie 2024