Liviu Galaction Munteanu, preot și profesor mărturisitor, propus spre canonizare de Mitropolia Clujului

Liviu Galaction Munteanu, preot și profesor mărturisitor în temnițele bolșevice, a fost propus spre canonizare de Mitropolia Clujului.

Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au întrunit luni seara, 27 septembrie 2021, în ședință de lucru, la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, a anunțat, printr-un comunicat de presă, Mitropolia Clujului.

În cadrul sedinței au fost aduse în discuție aspecte legate de canonizarea parintelui profesor Liviu Galaction Munteanu, mărturisitor şi pătimitor pentru cauza catehizării tineretului.

Au fost prezentate și aprobate argumentele locale, s-a reanalizat viața, învățătura și mărturisirea părintelui pentru canonizarea sa din anul 2025, conform celor afirmate de pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, se precizează în comunicatul de presă.

Liviu Galaction Munteanu – preot și profesor mărturisitor

S-a născut la data de 16 mai 1898, într-o familie de învăţători, fiind originar din localitatea Cristian, judeţul Braşov. S-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu, apoi la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, unde a obţinut şi doctoratul.

La 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot, de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj, ajungând astfel titularul cursului de Noul Testament, duhovnic, apoi chiar rector al acestei instituţii. În anul 1958 a fost numit vicar administrativ, de către Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Galaction a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, notează sursa citată.

Urmarea a fost tragică, acesta a fost anchetat de Securitate, iar la 6 mai 1959 a fost condamnat la opt ani de închisoare corecţională, încadrarea juridică fiind „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la închisoarea Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus.

Reamintim că părintele Ilarion Felea și protosinghelul Calistrat Bobu au fost  propuşi pentru canonizare, în cadrul şedinţei de lucru din 25 septembrie 2021 a Sinodului Mitropoliei Banatului, după cum a relatat RostOnline.

În cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 25 februarie, s-au luat mai multe decizii, printre care începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, după cum a anunțat atunci RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost