Părintele Ilarion Felea și protosinghelul Calistrat Bobu au fost propuşi pentru canonizare, în cadrul şedinţei de lucru din 25 septembrie 2021 a Sinodului Mitropoliei Banatului, anunță Basilica.ro.
Părintele Ilarion Felea (1903-1961) a fost un moț de pe Valea Crișului Alb ajuns duhovnicul tinerilor din Arad și condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”. Motivul oficial: nu propovăduia așa-zisa „luptă pentru pace”.
Părintele Ilarion Felea a trecut la Domnul în 18 septembrie 1961, în închisoarea de la Aiud, pentru că nu i s-a acordat asistență medical, după cum a mărturisit părintele Ioan Bărdaș.
„Aflând vestea mutării sale la Domnul, am stat de veghe două seri, până l-au dus la groapa la „Trei plopi”, cimitirul deținutilor politici. A doua seară au și dat alarma cei de jos de lângă morgă, unde era mortul:
– Acuma îl duce la groapă pe părintele Felea!
Într-adevăr, se auzea o căruță, o droscă brașoveană, trasă de un cal cu doi gardieni pe capră ducându-i sicriul. Erau trei porți până la poarta principală și în liniștea nopții se auzea mersul carului. Noi stăteam sub pătură, era dupa ora 10 (22.00-n.red), ora stingerii, nu ne mișcam. Acuma începea „prohodul”. Toți cei 5.000 de prizonieri politici din Aiud, asistați de cei 400 de preoți ortodocși se rugau după rânduială: „Cu sfinții odihnește Doamne sufletul adormitului robului tău Ilarion preotul, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”. Acestea le rosteau toți, chiar dacă în celulă nu era preot, dacă era și preot se făcea o rânduială mai dezvoltată, tot sub pătură.
Cei de jos ne comunicau că s-a ajuns la poarta principala, unde se petrecea scena cea mai sinistră: venea ofițerul de serviciu cu o bară ascuțită de fier și o înfigea în inima mortului să se convingă „stăpânirea” de moartea omului.
Carul funebru se ducea la „Trei plopi”, la cap i se punea un stâlp de lemn pe care se bătea o tinichea cu numărul matricol din dosarul deținutului. După codurile comuniste, atâta mai rămânea din viața omului.
Când se încheia prohodul cu cuvintele Amin!- se mai auzeau morsele la perete și calorifer:
– Dumnezeu să-l ierte, în veci să fie pomenirea lui!”, mărturisea părintele Ioan Bărdaș, fost deținut politic, în Telegraful roman nr. 31-34/1994.
Protosinghelul Calistrat Bobu (1900–1975) a fost un vestit preot misionar în Banat. Era de loc din Burdujeni (Suceava), iar cu metania din Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942 este trimis preot misionar în Banat. Timp de 33 de ani, părintele Calistrat a fost o făclie mereu aprinsă pentru călugării şi credincioşii din Banat. Pentru smerenia şi blândeţea inimii lui, a primit de la Dumnezeu darul vindecării şi al izgonirii duhurilor necurate dintre oameni.
La întrunirea prezidată de Mitropolitul Ioan al Banatului au participat Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopul Lucian al Caransebeșului, Episcopul vicar Paisie Lugojanul al Arhiepiscopiei Timișoarei și Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.
Reamintim că în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 25 februarie, s-au luat mai multe decizii, printre care începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, după cum a relatat atunci RostOnline.
- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024
Un comentariu la „Părintele Ilarion Felea, martir în temnițele bolșevice, și protosinghelul Calistrat Bobu, propuşi pentru canonizare de Mitropolia Banatului”
Comentariile sunt închise.