Vasile Bănescu: Catedrala Naţională a fost ridicată în memoria celor mai frumoși oameni din istoria poporului nostru, eroii și martirii a căror jertfă a făcut posibilă realizarea statului român modern

Purtătorul de cuvântul al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacţionat la articolul publicat de Recorder, sub titlul „Catedrala prăduirii neamului”, caracterizându-l ca fiind „o așa-zisă investigație construită chinuit și strâmb pe minciuni frapante ce pot fi demontate de orice analiză făcută obiectiv”.

Redăm integral mesajul:

„Recent, sub camuflajul prost al așa-zisului jurnalism de investigație, a apărut un material de presă construit cu intenția sinceră de a aduce un plus gradului de poluare mediatică produse de minciună, un articol mustind de ură și frustrare, printre rândurile căruia șiroiesc formulări argotice, adică golănești, insinuări obraznice, marote ideologice și malformări ale realității siluite în mod repetat. Elemente care definesc fără rest profilul moral și intelectual al autorilor.

Ce poate fi mai josnic decât încă un uzat și atât de nedrept atac la singura Catedrală a unei națiuni fondate pe jertfa celor cărora Catedrala le este închinată și la Patriarhul care, într-o uriașă măsură, a făcut posibilă construirea ei? Ce poate fi mai abject decât un demers de maculare a memoriei naționale exprimate într-un monument dedicat inclusiv acesteia? Există, desigur, lucruri și mai josnice încă. Scara care coboară în subteranele fetide ale mercenariatului alimentat ideologic anticreștin și vădit antiortodox e una foarte lungă și se pierde în întuneric. Un întuneric beznă.

O așa-zisă investigație construită chinuit și strâmb pe minciuni frapante ce pot fi demontate de orice analiză făcută obiectiv, așa cum o poate face orice autoritate a statului, abilitată și cu adevărat competentă. Ceea ce s-a și întâmplat constant de-a lungul celor peste 10 ani de când se derulează lucrările de construcție a Catedralei Naționale. O Catedrală ridicată în memoria celor mai frumoși oameni din istoria poporului nostru: eroii și martirii a căror jertfă a făcut posibilă realizarea statului român modern și democratic actual, în care oricine, fie și un oricine, să poată avea dreptul de a nu fi de acord cu ceilalți, sau chiar tupeul de a contrazice realitatea însăși.

„Catedrala prăduirii neamului” – un titlu atât de rafinat și de subtil! O capodoperă a jurnalismului „independent”. Un material (anticlerical) marca Recorder!”

Reamintim că Patriarhia Română a transmis, joi, un drept la replică ca urmare a apariției materialului de  publicat pe site-ul Recorder, după cum a relatat RostOnline.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost