Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat, marți, că nu este exclus ca în perioada următoare certificatul digital să fie redefinit, dând exemplul Franței, unde a fost impusă doza a treia de vaccinare pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru eliberarea certificatului.
Valeriu Gheorghiță a explicat marți seara, la emisiunea „Tema Zilei” de la TVR1, că certificatul digital de vaccinare este valabil până în iunie 2022.
„În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022- n.red.), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă.
Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile. Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare.
Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare- n.red), doză de rapel la minimum șase luni”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Începând din iunie 2022, „lucrurile vor fi reevaluate în funcție de evoluția epidemiologică”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
„În România nu sunt în acest moment discuții ca doza 3 să devină obligatorie pentru anumite categorii, este ferm recomandată celor care au cea mai mare nevoie: persoanele peste 65 de ani, persoanele care au afecțiuni cronice, persoanele care au risc mare de expunere și de îmbolnăvire (personalul medical, personalul din învățământ), dar și celelalte persoane care au cel puțin șase luni de la momentul vaccinării”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, potrivit sursei citate.
- 11 noiembrie. Sfântul Mare Mucenic Mina - 10 noiembrie 2024
- Falimentarea economiilor europene, pas cu pas - 10 noiembrie 2024
- Prima Sfântă Liturghie la biserica ridicată de Mihai Neșu. A fost deschis și Centrul de recuperare „Sf. Nectarie” (FOTO) - 10 noiembrie 2024