Afacerea secolului 21

De doi ani de zile ne aflăm în plină pandemie, adică o criză sanitară globală cauzată de virusul gripei chinezești. O problemă globală ar trebui tratată la nivel global. Doar că nu se întâmplă acest lucru, totul e o afacere în care marile companii farmaceutice fac munți de bani în timp ce restul sărăcesc.

Dacă s-ar dori rezolvarea acestei probleme globale nu am avea țări în care să se vorbească de administrarea celei de-a patra doze de vaccin în timp ce în țările sărace nici măcar nu s-a administrat prima doză. Doar că asta este o situație ideală pentru marile firme farmaceutice care vor avea piață de desfacere pentru vaccinuri atâta timp cât periodic apare o nouă variantă a virusului.

Iar faptul că totul este o afacere se știe încă de la debutul pandemiei.

Vaccinul cunoscut în prezent ca vaccinul AstraZeneca a fost dezvoltat la Universitatea Oxford. În luna aprilie a anului 2020, Universitatea Oxford anunța că va dona drepturile asupra promițătorului său vaccin împotriva virusului gripei chinezești oricărui producător de medicamente care va dori să-l producă și comercializeze.

La vremea respectivă universitatea britanică declara că astfel prețul vaccinului va fi scăzut și va fi accesibil tuturor. O chestie logică și de bun simț.

Câteva săptămâni mai târziu, Universitatea Oxford – la îndemnul Fundației Bill & Melinda Gates – a inversat cursul. A semnat un acord exclusiv cu gigantul farmaceutic AstraZeneca, prin care îi oferea acestuia drepturi unice și nicio garanție de prețuri scăzute – cu potențialul mai puțin mediatizat ca Universitatea Oxfordul să câștige în cele din urmă milioane.

Alte companii care lucrau la vaccinuri împotriva coronavirusului au urmat aceeași linie, strângând miliarde din subvenții guvernamentale, strângând brevete, dezvăluind cât mai puțin posibil despre ofertele lor – și plănuind să încaseze până la 37$ de dolari pe doza de vaccin. Înmulțit cu sute de milioane sau chiar miliarde de doze ajungem la cifre uriașe. (sursa)

Vorbind de prețurile vaccinurilor, oare cum de acestea sunt confidențiale? Câte firme cunoașteți care țin secret prețul produselor comercializate? Credeți că ar rezista o asemenea firmă pe piață într-o economie sănătoasă?  Dar iată că marile companii farmaceutice nu doar că supraviețuiesc, dar prosperă cum prosperau pe vremuri monopolurile. Așa că interesul lor e prelungirea cât mai mult a pandemiei de gripă chinezească.

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Afacerea secolului 21”

  1. SI CE DACA , FAC si vor face banii in continuare pe o ” idee ” de siguranta medicala, IN CONTRADICTIE CU PROCEDURA OMS , privind practic si statistic ” o PANDEMIE INTERNATIONALA ” .Paradox au fost in trecut alte pandemii mult mai grave , dar care nu au schimbat atunci ” jocul politic international , acum se pare ca asta se vrea . Dar este firesc si normal deja ” statele ” asa zise ” state care deja exista doar corporatist si ” sunt promotorii de ” MARKETING POLITIC SI PRODUS FINANCIAR CORPORATIST „, NU MAI EXISTA DECAT CA SUCURSALA POLITICA DE ACEEA RESTUL ESTE UN ” JOC DE IMAGINE ” . Pacat ca nimeni in ROMANIA IN acesti 30 de anii nu a definit niciodata prin lege ce insemana ” siguranta nationala ” , cu toate implicatiile ei actuale nu cele de la anul 1991 , cand a fost promulgata legea sigurantei nationale , CARE PARADOXAL FIIND LEGEA CARE ASIGURA STABILITATEA UNEI TARI , NU A FOST MODIFICATA NICIODATA PE NOILE ASPECTE INTERNATIONALE ALE SIGURANTEI NATIONALE. Cu respect pentru ” tovarasii ” din societatiile multinationale corporatiste ” ESTE MOMENTUL LOR si il vor duce pana la capat .

Comentariile sunt închise.