Oare doar în Marea Britanie știința a ajuns să fie subordonată politicului?

SAGE este abrevierea „Scientific Advisory Group for Emergencies” – adică Grupul de consiliere științifică în caz de urgențe din Marea Britanie.

Marea Britanie se confruntă în prezent cu o explozie de infectări cu virusul gripei chinezești provocate de varianta Omicron.

Săptămâna trecută SAGE a publicat un document în care făceau unele previziuni în legătură cu evoluția infecțiilor și cu consecințele acestora, respectiv numărul de bolnavi care vor avea nevoie de îngrijire medicală și a numărului de decese cu care se va confrunta Marea Britanie.

Conform SAGE, e foarte posibil ca Marea Britanie să înregistreze 6.000 de morți pe zi în cursul valului pandemic provocat de varianta Omicron a virusului gripei chinezești, adică de cinci ori mai mulți decât la vârful valurilor precedente. Asta într-o țară cu o rată foarte ridicată a vaccinării, respectiv 80% vaccinați cu două doze și 90% vaccinați cel puțin cu o doză.

Normal că asemenea previziuni crează îngrijorare și chiar panică, sistemul sanitar urmând a fi copleșit de bolnavi.

Doar că cine ar fi curios să cerceteze un pic mai mult raportul SAGE, ar observa că cifra de 6.000 de deceze zilnice e doar un scenariu din toate cele posibile, de fapt scenariul cel mai pesimist. Scenariul cel mai optimist discută despre 600 de decese zilnice.

Rapoarte similare publică și London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM – Școala londoneză de igienă și medicină tropicală). Într-un asemenea raport un specialist de la banca JP Morgan Chase a observat o anomalie. Toate scenariile prezentate consideră varianta Omicron a fi la fel de letală ca și varianta Delta a virusului gripei chinezești. Doar că rapoartele medicale din Africa de Sud, țara în care a fost depistată varianta Omicron a virusului pentru prima dată, arată că deși această variantă e mult mai contagioasă, îmbolnăvirile sunt mult mai puțin grave. Dacă s-ar lua în considerare și acest fapt, rapoartele prezentate de organizațiile medicale ar arăta că numărul spitalizărilor din Marea Britanie ar fi doar o treime din cele înregistrate în luna ianuarie 2021. Adică o situație care poate fi gestionată fără restricții extreme.

Exact despre acest lucru a fost întrebat profesorul Graham Medley, președintele comitetului de predicții al SAGE, de către ziaristul Fraser Nelson de la cotidianul britanic The Telegraph: De ce nu se ia în calcul atunci când se fac predicții și faptul că varianta Omicron a virusului, deși mult mai contagioasă, este și mult mai puțin letală și că simptomele marii majorități a celor care se infectează cu această variantă vor fi similare cu cele ale unei gripe.

Iată dialogul dintre ziarist și profesorul Medley purtat pe Twitter:

Știi răspunsul”, a răspuns el. „Factorii de decizie sunt, în general, interesați doar de situațiile în care trebuie luate decizii.”

Dar nu este la fel de vital să ți se spună dacă nu este nevoie de acțiune? l-am întrebat direct.

„Deci modelați exclusiv scenarii pesimiste care necesită restricții și omiteți rezultate la fel de probabile care nu ar necesita restricții?”

„În general modelăm ceea ce ni se cere să modelăm”, a venit răspunsul. „Există un dialog în care factorii de decizie politici discută cu cei care modelează în legătură cu ceea ce au nevoie cu privire la politica lor.”

Din nou, o adevărată revelație. Până acum, ni s-a spus că factorii de decizie politici primesc informații factuale, că oamenii de știință imparțiali independenți de la SAGE își prezintă cifrele, iar miniștrii acționează în funcție de aceste date. Se spune întotdeauna că restricțiile sunt decise în funcție de datele științifice. Dar profesorul Medley sugerează că oamenii de știință fac ceea ce li se „cere” în funcție de o „politică” preexistentă.

Sursa: The Telegraph


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost