Alarmă în agricultură! NU mai producem nici alimentele de bază! Suprafețele de cartofi s-au redus cu peste 90%, în ultimii 30 de ani

Cartoful este unul dintre alimentele de bază ale românilor, însă România îl produce din ce în ce mai puțin, în timp ce cantitățile importate sunt tot mai mari.

Avertismentul a fost făcut de președintele Clubului Fermierilor Români, Laszlo Becsek, în emisiunea „Agricultura la Raport”, la postul AgroTV.

Potrivit acestuia, deși catoful este „a doua pâine a țării”, suprafața pe care se cultivă cartofi a scăzut drastic în ultimii 30 de ani.

„România avea în anii ’80-’90 o suprafață de 400.000 de hectare de cartof. Anul trecut, conform datelor APIA, am avut 32.000 de hectare, care înseamnă 0,003% din totalul arabil al țării. Pe această suprafață, noi putem să asigurăm 35-40% din necesarul de cartofi consumați în țară. Restul vine din import. Aici am ajuns în 30 de ani, dar o scădere drastică a avut loc din 2013”, a spus Laszlo Becsek.

Totuși, acest sector ar putea să fie relansat, subliniază fermierul, amintind că pentru a asigura necesarul de consum din România este nevoie de 17 milioane de tone de cartofi anual.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.