Cartoful este unul dintre alimentele de bază ale românilor, însă România îl produce din ce în ce mai puțin, în timp ce cantitățile importate sunt tot mai mari.
Avertismentul a fost făcut de președintele Clubului Fermierilor Români, Laszlo Becsek, în emisiunea „Agricultura la Raport”, la postul AgroTV.
Potrivit acestuia, deși catoful este „a doua pâine a țării”, suprafața pe care se cultivă cartofi a scăzut drastic în ultimii 30 de ani.
„România avea în anii ’80-’90 o suprafață de 400.000 de hectare de cartof. Anul trecut, conform datelor APIA, am avut 32.000 de hectare, care înseamnă 0,003% din totalul arabil al țării. Pe această suprafață, noi putem să asigurăm 35-40% din necesarul de cartofi consumați în țară. Restul vine din import. Aici am ajuns în 30 de ani, dar o scădere drastică a avut loc din 2013”, a spus Laszlo Becsek.
Totuși, acest sector ar putea să fie relansat, subliniază fermierul, amintind că pentru a asigura necesarul de consum din România este nevoie de 17 milioane de tone de cartofi anual.

- Ce mai învață copiii la școală - 7 martie 2023
- Banca austriacă Raiffeisen Bank confirmă că are probleme cu unele plăți în România. Pe rețelele sociale circulă informații privind întârzieri de salarii - 16 decembrie 2022
- Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei, concert de colinde și cântece patriotice la Parlament. Senatorul Claudiu Târziu: Românii încă mai simt fiorul mistic - 16 decembrie 2022