Geopolitica sanitară. Învățăm să trăim cu virusul sau cu dictatura?

Pandemia pare să aibă o evoluție similară în mai toate statele europene, însă gestionarea ei diferă de la relaxarea restricțiilor și pași spre „conviețuirea cu virusul”, cum se întâmplă în Spania sau Marea Britanie, la impunerea unor măsuri dure, precum obligativitatea vaccinării sau a certificatului sanitar, în cazul Franței, Austriei sau Italiei.

Spania- Covid, o gripă comună

Guvernul spaniol lucrează de câteva săptămâni la un plan de abordare a bolii covid ca o gripă obișnuită, a informat săptămâna trecută agenția EFE, citată de Euractiv.

Surse oficiale au declarat pentru El País că premierul Pedro Sánchez încearcă să aducă această abordare și la nivelul Uniunii Europene. Guvernul spaniol urmează să finalizeze un plan de tratare a covid ca pe o boală respiratorie.

Marea Britanie

Un plan asemănător a fost anunțat și din Marea Britanie, prin vocea ministrului Educației, Nadhim Zahawi.

Într-un interviu acordat postului BBC, acesta a declarat că Marea Britanie se află „pe calea tranziției de la pandemie la un regim endemic”.

Pe de altă parte, în țări precum Franța, Austria, Germania sau Italia se constată înăsprirea restricțiilor, concomitent cu restrângerea drepturilor și libertăților individuale, prin impunerea unor măsuri precum obligativitatea vaccinării.

Franța- Vaccinarea obligatorie, aprobată de Parlament 

Parlamentul francez a adoptat definitiv, duminică, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea permisului vaccinal, a relatat AFP, citată de Agerpres.

Guvernul intenționează să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.

Noul permis se va aplica decât celor de peste 16 ani, minorii cu vârste între 12 şi 15 ani putând prezenta actualul certificat de vaccinare, susține sursa citată.

Austria- Vaccinare obligatorie, din februarie

Austria va introduce obligativitatea vaccinării de la începutul lui februarie, sub riscul unei amenzi ridicate, a declarat duminică cancelarul austriac Karl Nehammer.

„Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie pentru cei de peste 18 ani”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit Agerpres.

Italia

Începând din 8 ianuarie 2022, vaccinarea este obligatorie în Italia pentru persoanele de peste 50 de ani. De la 1 februrie intră în vigoare amenzi de 100 de euro pentru persoanele nevaccinate.

Grecia- Amenzi pentru persoanele nevaccinate

Și guvernul elen a impus amendarea persoanelor cu vârstă peste 60 de ani care refuză să se vaccineze. Amenda este de 100 de euro pe lună, a anunțat AFP, citată de Digi24. Conform datelor oficiale de la sfârşitul lunii noiembrie, aproape 67% din populaţia generală a Greciei a fost vaccinată, dintre care 79% adulţi, notează sursa citată.

România

Țara noastră este undeva la mijlocul acestor tendințe. Deocamdată vaccinarea nu este obligatorie, însă nici pași spre relaxarea restricțiilor nu se fac.

Starea de alertă este prelungită permanent încă din 2020, iar masca este obligatorie în interior, inclusiv pentru elevi, de mai bine de doi ani. Certificatul sanitar este impus  prin Hotărâre de Guvern, nu prin lege trecută prin Parlament. Instanța a anulat multe din HG-urile privind starea de alertă sau impunerea certificatului sanitar, însă lucrurile au rămas neschimbate până în prezent.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Geopolitica sanitară. Învățăm să trăim cu virusul sau cu dictatura?”

  1. A confunda virusul cu dictatura este o mare confuzie.
    A confunda o crizà sanitarà cu dictatura este o gresealà.
    Pàcat!
    Marian Costache
    Montréal, Canada

Comentariile sunt închise.