Octavian Jurma, cavalerul apocalipsei care ori nu cunoaște engleza ori nu le are cu matematica ori aberează intenționat

De ceva vreme tot văd printr-o grămadă de publicații și aud că apare și la TV domnul Octavian Jurma, un apostol al vaccinării și al restricțiilor de tot felul și un fel de expert în băgat spaima în lume.

Așa s-a întâmplat și ieri când l-am văzut citat prin presa așa zis mainstream cu o afirmație care imediat mi s-a părut o aberație, dar am zis să studiez un pic. Am zis că un asemenea „expert” nu are cum să abereze, doar prognozele lui apocaliptice sunt băgate în seamă de toată mass media așa zis serioasă.

Dar iată ce susține domnul Octavian Jurma:

De ce trebuie să fim extrem de prudeți în a considera o versiune cu 50% mai puțin letală o veste bună chiar dacă aflăm în același timp că este cu 500% mai infecțioasă?

Pentru ca o versiune cu 50% mai infecțioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală.

Așadar o versiune mult mai contagioasă dar mai puțin letală poate înseamna o veste buna individual, însă este o veste proastă pentru populație și pentru sistemul public de sănătate. Iar colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital.

Nu trebuie să fi făcut studii aprofundate de matematică și/sau statistică ca să-ți dai seama că domnul Jurma aberează și că afirmația sa nu are logică pentru că din ecuație lipsește o necunoscută esențială, și anume rata mortalității. Pentru că dacă, să zicem, rata mortalității pentru varianta Omicron a virusului gripei chinezești este zero, mortalitatea va fi tot zero, nu de 11,4 ori mai mare, așa cum prezice cavalerul apocalipsei, indiferent de cât ar crește rata de infectare, 50% sau 500% sau 5.000%.

Dar să o luăm metodic și să dovedim că domnul Jurma aberează la greu.

Iată ilustrația prezentată de domnul Jurma care conține și câteva grafice și care ar trebui să-i confirme aberațiile:

Sursa graficelor este un articol din cotidianul american USA Today. Articolul respectiv este din data de 18 martie 2021, adică din urmă cu 10 luni de zile. Și articolul respectiv vorbește de cu totul altceva. Vorbește de două scenarii distincte, de două variante diferite ale virusului gripei chinezești care nu au nici o legătură cu varianta Omicron pentru că pe vremea aia aceasta nu exista.

Dar iată variantele despre care este vorba: prima variantă a fost botezată 501.V2 și despre ea se spunea la vremea respectivă că ar fi cu 50% mai infecțioasă, iar a doua variantă a fost botezată B.1.1.7 și despre ea se spunea la vremea respectivă că ar fi cu 55% mai letală decât varianta care circula atunci. Deci două variante diferite ale virusului, graficele pe care domnul Jurma le prezintă împreună se referă, de fapt, la două scenarii diferite.

Primul grafic prezintă cum ar evolua numărul de infecții în cazul în care mortalitatea ar fi cu 50% mai mare, rata de infectare rămânând aceeași. Cotidianul USA Today vorbește de o creștere a ratei de fatalitate de la 0.65 la 0.97, adică 50%. Și normal că numărul deceselor ar crește corespunzător deși numărul celor infectați ar rămâne același.

Al doilea grafic prezintă evoluția deceselor pentru o varianta a virusului care ar fi cu 50% mai infecțioasă, dar cu aceeași rată a mortalității. În acest caz s-ar înregistra cu 643.921 mai multe cazuri și cu 3.868 mai multe decese. Ceea ce e logic, dar nu are absolut nimic de-a face cu varianta Omicron care e adevărat că e mai contagioasă, dar e și cu mult mai puțin letală față de varianta Delta.

Din ce am găsit eu, aberația domnului Octavian Jurma a fost preluată cu ochii închiși de Adevărul, agenția de presă News.ro și G4Media.ro. Nu am timp să mai caut, dar bănuiesc că mai sunt și alte publicații care au preluat-o.

Acum nu știu ce să zic de domnul Jurma. Nu știe engleză deși se laudă cu studii făcute prin America? Habar nu are de matematică și statistică? Contează prea puțin ce cred eu, contează că domnul Jurma este băgat în seamă și prezentat peste tot ca un „expert” de care românii ar trebui să asculte.

Deocamdată postarea domnului Jurma o găsiți aici. Să vedem pentru cât timp. Și să vedem cum reacționează și cei de la Adevărul, News.ro și G4Media.

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Octavian Jurma, cavalerul apocalipsei care ori nu cunoaște engleza ori nu le are cu matematica ori aberează intenționat”

  1. Nu este vina domnului in cauza , in intelepciunea crestina romana este o vorba ” Fericiti cei saraci cu duhul ” transpusa astazi in varianta ” noua ” adica ” si cu duhul si cu banu ” . Inca o data se adevareste ” toleranta ” institutiilor de stat , acrediate in apararea interesului de stat , privind ” promovarea panicii in randul populatiei in folosul unui grup infractional economic international „, deja dovedit din alte incepute dosare penale , sa speram ca vor fii si finalizate . Sub forma ” libertatii exprimarii ” dar iresponsabil si material folosita se pot strecura de multe ori ” monstrii manipularii mediatice ” Aici trebuia de mult precizata in lege , ce inseamna si pana unde poate merge ” manipularea mediatica ” Dar la asemenea legi , asemenea aplicare , asemenea declaratii publice ca in ” Caragiale ” . Cu respect pentru nenea Iancu si oponentul sau poetic in ale politicii si ale vietii Eminescu , care unul poetic altul in ” opera comica ” a prezentat o stare de acum 150 de ani , permanenta si astazi .

Comentariile sunt închise.