Zeci de mii de americani au luat parte, vineri, la Marșul pentru viață

Într-o stare de spirit foarte bună, zeci de mii de americani s-au adunat vineri în Washington, capitala SUA, pentru Marșul anual pentru viață.

Marșul pentru viață a ajuns la cea de-a 49-a ediție, marcând 49 de ani de la data la care avortul a fost legalizat la nivel federal în SUA, în urma hotărârii de atunci a Curții Supreme de Justiție în cazul Roe vs. Wade.

Dar manifestanții de vineri au fost optimiști că acesta va fi ultimul marș care va avea loc înainte de răsturnarea hotărârii de referință din 1973, care a stabilit dreptul femeii de a întrerupe sarcina înainte ca fătul să fie viabil, adică la aproximativ 24 de săptămâni.

Rachel Young, în vârstă de 19 ani, a venit din nord-estul Ohio cu colegii ei de la Universitatea Franciscană din Steubenville, o școală romano-catolică care a trimis mai multe autobuze cu studenți într-o călătorie de cinci ore la Washington. Young a spus că a fost a treia oară când participă la Marș, dar că anul aceste este special datorită faptului că actuala Curte Supremă este foarte aproape de a anula decizia din urmă cu 49 de ani.  „Nu îmi vine să cred, sunt extrem de recunoscătoare că Dumnezeu ne-a adus aici. Și că suntem atât de aproape„, a declarat aceasta.

În decembrie 2021, Curtea Supremă și-a semnalat deschiderea față de anularea deciziei luată în cazul Roe vs Wade în timpul argumentelor pentru un caz din Mississippi. Judecătorii conservatori, precum Samuel Alito și Brett Kavanaugh, și-au exprimat simpatia pentru interzicerea avortului după cea de a  cinsprezecea săptămână de sarcină.

Dacă instanța cu tendință conservatoare ar decide în favoarea statului Mississippi, s-ar revizui practic drepturile la avort protejate în Statele Unite timp de aproape jumătate de secol. Se așteaptă ca o decizie să se ia până la sfârșitul lunii iunie a anului curent.

Jeanne Mancini, președinta March for Life, grupul național anti-avort care a organizat evenimentul de vineri, a declarat că activiștii speră că „acest an ne va aduce mult mai aproape de protejarea vieții celor nenăscuți pentru care am luptat cu toții de când a fost impusă Roe v. Wade acum aproape 50 de ani”.

Avortul este de multă vreme o problemă care a divizat Statele Unite, cu oponenții avortului preocupați de protejarea vieții încă de la concepție și susținătorii avortului susținând dreptul femeii de a decide. În ultimii ani statele controlate de republicani au avansat legi și politici care fac mai dificil pentru femei să avorteze.

Institutul Guttmacher, o organizație pro-avort, a constatat că în 2021 s-au înregistrat cele mai multe restricții ale drepturilor la avort în SUA din ultimele decenii, cu 108 restricții la avort promulgate în 19 state până la 31 decembrie.

Liberate Abortion, o coaliție națională formată din peste 100 de grupuri pro-avort, nu a organizat anul acesta niciun contraprotest la Marșul pentru viață din cauza creșterii recente a cazurilor de COVID-19, a declarat directorul de campanie al coaliției, Sharmin Hossain. În schimb, coaliția va organiza o serie de evenimente virtuale pentru a marca aniversarea lui Roe v. Wade în această săptămână.

„Cred că este ironic că se numesc Marș pentru viață pentru că ideologic nu susțin ca oamenii să-și trăiască cea mai buna viață posibilă, fără a se rușina sau a fi stigmatizați”, a spus Hossain, adăugând că un asemenea protest, cu o mulțime de oameni fără măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, nu ține cont de siguranța publică.

Mișcarea pro-viață celebrează, de asemenea, o lege din Texas care a interzis avortul după șase săptămâni de sarcină și care permite oricărui cetățean să dea în judecată pe oricine ar ajuta la efectuarea unui avort după limita de șase săptămâni. Curtea Supremă a permis ca legea, care a intrat în vigoare în septembrie, să rămână în vigoare pe perioada în care este contestată în instanțele inferioare.

Sursa: NewsMax


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost