Cronologia crizei ucrainene

17 martie 1991 – Peste 80% dintre ucraineni votează în cadrul unui referendum pentru independență.

5 decembrie 1994 – SUA, Rusia și Marea Britanie semnează Acordul de la Budapesta care prevedea recunoașterea independenței și suveranității Ucrainei în granițele de la vremea respectivă în schimbul renunțării de către Ucraina la arsenalul nuclear.

Noiembrie 2004 – Se declanșează Revoluția Portocalie în Ucraina ca urmare a acuzațiilor de furt de voturi de către prim-ministrul Viktor Ianukovici, candidatul pro Rusia la alegerile prezidențiale pe care acesta le câștigă.

Decembrie 2004 – Se repetă alegerile prezidențiale. De data aceasta câștigă Viktor Iușcenko, candidatul pro Occidental.

Ianuarie 2006 – Rusia suspendă traficul de gaze care tranzitau Ucraina spre Europa în urma unei dispute comerciale. Traficul este reluat după câteva zile.

Ianuarie 2009 – Rusia suspendă din nou traficul de gaze care tranzitau Ucraina spre Europa în urma unei dispute comerciale. Traficul este reluat după trei săptămâni.

25 ianuarie 2010 – Victor Ianukovici, candidatul pro Rusia, câștigă alegerile prezidențiale. Contracandidata sa la funcția de președinte a fost prim ministrul Iulia Timosenko. Aceasta este arestată și condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere în cazul unui contract comercial semnat în 2009 cu Rusia pentru gaze.

8 octombrie 2012 – Este finalizat gazoductul Nord Stream 1 pentru livrarea de gaz din Rusia în Germania.

Noiembrie 2013 – Debutează Euromaidanul, protestele declanșate de refuzul președintelui Ianukovici de a stabili relații comerciale strânse cu UE, în schimb acesta semnează un acord comercial preferențial cu Rusia.

Februarie 2014 – Euromaidanul crește în intensitate odată ce forțele de ordine ucrainene încearcă înăbușirea manifestației. Asta duce la părăsirea țării de către președintele Ianukovici care se refugiază în Rusia. Parlamentul Ucrainei votează pentru suspendarea acestuia din funcție.

Martie 2014 – Rusia anexează peninsula Crimeea.

Aprilie 2014 – Începe războiul în zona de est a Ucrainei între separatiștii pro ruși și autoritățile de la Kiev.

Iunie 2014 – Petro Porosenko este ales președinte al Ucrainei. Acesta semnează imediat Acordul de Asociere dintre Ucraina și UE declarând că acesta este primul și cel mai important pas pe drumul aderării Ucrainei la UE.

17 iulie 2014 – Aeronava companiei Malaysia Airlines cu numărul de zbor MH17 se prăbușește după ce a fost lovită cu o rachetă deasupra zonei din estul Ucrainei controlată de separatiștii pro ruși. 298 de oameni sunt uciși. Ucraina acuză Rusia și Rusia acuză Ucraina de doborârea avionului.

5 septembrie 2014 – Se semnează primul acord de la Minsk cu scopul de a se pune capăt luptelor din regiunea Donbas, zona de est a Ucrainei controlată de separatiștii pro ruși. Acordul nu este respectat, luptele continuă.

12 februarie 2015 – Se semnează al doilea acord de la Minsk. Acesta prevedea oprirea luptelor începând cu 15 februarie 2015 și recunoașterea de către autoritățile ucrainene a autonomiei regiunii Donbas în cadrul Ucrainei.

Martie 2015 – Parlamentul de la Kiev aprobă prevederile Acordurilor de la Minsk acordând statut special, autonomie și autoguvernare provinciilor din estul Ucrainei controlate de separatiștii ruși.

Ianuarie 2016 – Intră în vigoare Acordul de asociere UE – Ucraina semnat în iunie 2014. Acesta prevedea modernizarea economiei, a guvernării și a sistemului legislativ al Ucrainei în conformitate cu standardele UE.

Martie 2017 – Kievul întrerupe orice schimb comercial cu regiunile din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro ruși.

Mai 2017 – Intră în efect acordul prin care cetățenii ucraineni pot intra în țările din Zona Schengen fără viză.

Decembrie 2017 – Președintele SUA, Donald Trump, aprobă vinderea de arme Ucrainei. Administrația anterioară a lui Barack Obama acorda doar asistență militară fără a furniza arme Ucrainei.

Noiembrie 2018 – Marina militară rusă capturează trei vase militare ucrainene în strâmtoarea Kerci. Moscova invocă faptul că cele trei nave au intrat în apele teritoriale rusești.

Ianuarie 2019 – Patriarhia Ecumenică de la Constatinopole recunoaște independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Până atunci Biserica Ortodoxă din Ucraina ținea de Biserica Ortodoxă Rusă.

Aprilie 2019 – Actorul de comedie Volodimir Zelensky câștigă alegerile prezidențiale. Două luni mai târziu partidul lui Zelensky câștigă și alegerile parlamentare.

Iunie 2020 – Ucraina devine partener preferențial al NATO.

Februarie 2021 – Victor Medvedchuk, liderul partidului pro rus Alegerea Ucrainei, este acuzat de trădare pentru legături și finanțarea separatiștilor pro ruși din zona Donbas. Acesta este prieten foarte bun al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, care este și nașul de botez al fetei lui Medvedchuk. În decembrie 2021 este acuzat de trădare și Petro Porosenko, fostul președinte al Ucrainei, pentru aceleași motive.

Martie 2021 – Rusia începe să mute cantități mari de trupe și echipament militar în Crimeea. Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei, semnează la 24 martie 2021 decretul 117/2021 prin care s-a aprobat „strategia de eliberare și reintegrare” a teritoriilor ocupate de ruși din Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol.

Iulie 2021 – Vladimir Putin publică pe site-ul președinției ruse articolul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor„.

Septembrie 2021 – Peste 80.000 de soldați ruși sunt masați la granița cu Ucraina. Ucraina ia parte la exerciții militare alături de forțele NATO. Rusia ia parte la exerciții militare alături de Bielorusia.

Septembrie 2021 – Este finalizat gazoductul Nord Stream 2 pentru livrarea de gaz natural Germaniei de Rusia.

Noiembrie 2021 – Peste 100.000 de soldați ruși sunt masați la granița cu Ucraina. Vadimir Putin avertizează că extinderea NATO în Ucraina înseamnă „depășirea liniei roșii”, ceea ce este de neacceptat pentru Rusia.

Decembrie 2021 – Ianuarie 2022 – Vladimir Putin cere SUA și NATO garantarea unui set de măsuri de securitate pentru Rusia, printre care și garanția că Ucraina nu va deveni niciodată membru NATO. SUA răspunde în scris refuzând să garanteze acest lucru. NATO trimite trupe și echipament militar în țările din Europa de Est. Occidentul avertizează că există pericolul ca Rusia să invadeze Ucraina.

22 februarie 2022 – Rusia recunoaște independența a două teritorii din estul Ucrainei, Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, trimițând „trupe de menținere a păcii” în cele două regiuni. SUA și UE impun sancțiuni economice Rusiei. Ucraina declară stare de urgență.

24 februarie 2022 – Armata rusă intră în Ucraina, încep bombardamente în Kiev și celelalte mari orașe ucrainene.

Sursa: Goldman Sachs via Zerohedge


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost