Studiu știintific al Universității Johns Hopkins din SUA: Restricțiile au avut un impact minim în limitarea deceselor cauzate de gripa chinezească

Un studiu științific (PDF), realizat de cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din SUA, arată că restricțiile implementate la debutul pandemiei de gripă chinezească pentru a limita numărul deceselor au fost inutile, impactul fiind minim, mortalitatea fiind redusă cu doar aproximativ 0,2%.

Nu găsim nicio dovadă că restricțiile, închiderea școlilor, închiderea granițelor și limitarea adunărilor au avut un efect vizibil asupra mortalității cauzate de COVID-19”, au scris cercetătorii.

În schimb restricțiile impuse au avut „efecte devastatoare” asupra economiei și au contribuit la numeroase dereglări sociale.

Au contribuit la reducerea activității economice, la creșterea șomajului, la degradare educației copiilor, la provocarea de tulburări sociale, la violența domestică și la subminarea democrației liberale”, se arată în raport. „Un astfel de calcul standard al costurilor versus beneficii duce la o concluzie clară: restrictiile ar trebui respinse automat ca instrument de control al pandemiei”, a concluzionat studiul.

Multe state americane, precum și 186 de țări, au impus interdicții privind munca, socializarea, școlarizarea, călătoriile și alte restricții pentru a limita răspândirea bolii, citând recomandările experților de top în domeniul sănătății. Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra, de exemplu, au prezis că astfel de măsuri ar putea reduce rata mortalității cu până la 98%.

Potrivit studiului cercetătorilor Steve Hanke, Jonas Herby și Lars Jonung de la Universitatea Johns Hopkins, acest lucru nu s-a întâmplat.

În general, concluzionăm că restrictiile nu sunt o modalitate eficientă de a reduce rata mortalității în timpul unei pandemii, acest lucru nu s-a întâmplat în timpul primului val al pandemiei de COVID-19”, au scris ei.

Cercetătorii de la Universitatea americană au examinat decesele din perioada de debut a pandemiei și au stabilit că, până la sfârșitul perioadei de izolare studiate, adică până la data de 20 mai 2020, s-au înregistrat 97.081 de decese cauzate de COVID-19 în SUA. Un studiu proeminent de la acea vreme estimase că fără nici un fel de restricții se vor înregistra 99.050 de decese.

Sursa: Washington Times


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost