Încă o fabrică dispare, după 50 de ani de producție în România. Angajații sunt concediați, iar utilajele sunt scoase la vânzare

Fabrica de mașini unelte Napomar, cu o istorie de 50 de ani, oprește producția, concediază angajații și scoate la vânzare toate echipamentele și utilajele, anunță Profit.ro.

Hala de producție, aflată pe un teren de 4,5 hectare, într-o zonă cu un potențial imobiliar ridicat din Cluj-Napoca, va fi închiriată.

Anterior, printre principalii clienți ai companiei s-au numărat gigantul american General Electric, grupul industrial Emerson, de asemenea din SUA, și grupul spaniol Danobat. Deciziile au fost luate acum, deja, de SIF Banat – Crișana, acționarul majoritar, și urmează doar să fie puse în practică de conducerea Napomar, relevă date analizate de Profit.ro.

Compania are o suprafață de producție de 21.000 metri pătrați, pe un teren de 4,5 hectare amplasat în fosta zonă industrială din nord-estul Clujului, cu un potențial imobiliar ridicat, pentru spații rezidențiale și comerciale. Cele mai recente informații publice arată că Napomar avea în 2020 peste 180 de angajați, afaceri de 4,6 milioane euro și pierderi de 500.000 de euro. De altfel, în perioada 2016-2020, compania a avut un singur an cu profit, în ceilalți patru ani raportând pierderi însumate de 12,4 milioane lei.

Istoria fabricii

SC Napomar SA a fost înființată în anul 1973, sub denumirea „Fabrica de mașini de rectificat”, devenind unul dintre principalii producători de profil din România. Compania și-a extins și mai mult atât capacitățile, cât și gama de produse, dar după anul 1990 a fost obligată să se reprofileze, din cauza dispariției aproape în totalitate a pieței tradiționale, și a început să producă articolele căutate atunci pe piața internă, precum mașini de prelucrare a lemnului, hârtiei, sticlei sau piese de schimb.

În anul 2001, Napomar a înființat o companie mixtă cu grupul spaniol Danobat, iar în anii următori livra 90% din producție la export, sub formă de mașini unelte cu comandă numerică, piese și subansamble pentru echipamente de salvare marină, pentru industria energetică precum și pentru diverși beneficiari din alte domenii de activitate.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost