Jurnalista Emilia Șercan, după ce a dezvăluit că premierul Ciucă a plagiat: Autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea. În prezent, siguranța mea este în pericol

Jurnalista Emilia Șercan dezvăluie, luni, că după ce a semnalat că premierul Nicolae Ciucă a plagit în lucrarea de doctorat a fost supusă la o amplă operațiune de discreditare și de intimidare din partea autorităților române.

Într-un articol publicat, luni, pe PressOne, jurnalista de investigații Emilia Șercan aduce acuzații extrem de grave autorităților statului român, făcând publice amenințările la care a fost supusă după publicarea anchetei referitoare la premierul Ciucă.

„Acest text nu este despre viața mea privată. Acest text este despre modul în care un jurnalist de investigație este amenințat, hărțuit, intimidat și discreditat nu de exponenți ai crimei organizate, ci prin mijlocirea și complicitatea unor oficiali ai statului român!

Am decis să denunț public operațiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată.

Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, devenind baza unei ample operațiuni de kompromat.

Am acordat timp organelor de cercetare penală să ancheteze scurgerea de informații pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022.

Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informații.

În aceste condiții, am decis să vorbesc public atât despre operațiunea de intimidare a cărei țintă sunt, cât și despre operațiunea paralelă, cea de mușamalizare a scurgerii de informații, care se derulează cu complicitatea conducătorilor unor instituții care ar trebui să-mi asigure protecția atât ca cetățean, cât și ca jurnalist.

Acesta este singura mea cale de a mă apăra și de a apăra munca pe care, ca jurnalist de investigație, am depus-o în ultimii șapte ani pentru a devoala sistemul corupt din universitățile militarizate, plagiatorii plantați în poziții-cheie în poliție, armată, justiție, servicii de informații, Guvern, Parlament – și, nu în ultimul rând, sistemul corupt prin care cei care păstoresc Educația fac scut, de zece ani încoace, în jurul plagiatorilor”, scrie jurnalista Emilia Șercan.

Totodată, jurnalista își exprimă îngrijorarea cu privire la intenția autorităților statului de „a îngropa cazul referitor la scurgerea de informații dintr-un dosar penal care vizează o jurnalistă de investigație, amenințată cu moartea în 2019, devenită ținta unei noi campanii de intimidare și denigrare imediat după publicarea unei investigații de plagiat care-l viza pe prim-ministrul României”.

„Sunt îngrozită de faptul că o probă-cheie dintr-o plângere penală, pe care am depus-o la Poliția Română cu scopul de solicita protecție, a fost scursă de anchetatori, fiind publicată în aceeași zi pe un site din afara României.

Sunt revoltată de perspectiva că autoritățile române mai întâi orchestrează și apoi camuflează o operațiune de discreditare a unui jurnalist care, în ultimii șapte ani, a scris despre corupția academică generalizată, despre politicieni, magistrați, polițiști sau ofițeri de informații care și-au dobândit titlurile academice prin fraudă.

Sunt pe deplin conștientă că jurnalismul de investigație este o muncă riscantă.

Pe parcursul celor 25 de ani de carieră am fost intimidată și hărțuită în mod repetat. Totuși, amenințarea cu moartea pe care am primit-o în 2019 și campaniile de denigrare desfășurate împotriva mea nu au fost orchestrate în trecut de crima organizată, ci de înalți ofițeri de poliție, un chestor de poliție și un comisar-șef – rectorul Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și prorectorul Mihail Marcoci – așa cum deja a stabilit o instanță de judecată în 2021.

Noile amenințări pe care le-am primit începând cu ianuarie 2022, precum și scurgerea unei probe dintr-un dosar penal reprezintă o nouă încercare de a mă reduce la tăcere și de a mă face să-mi abandonez munca.

Pasivitatea organelor de anchetă este cu atât mai alarmantă cu cât acțiunile de amenințare au început a doua zi după ce am publicat un articol în care probam plagiatul premierului Nicolae Ciucă, și au continuat cu acte de intimidare și denigrare incalificabile pentru o țară membră a Uniunii Europene, atașată valorilor statului de drept.

Dacă în 2019 acțiunile de amenințare cu moartea puse la cale de rectorul și prorectorul Academiei de Poliție au fost investigate cu promptitudine de Poliția Română și de DNA, cei doi fiind identificați, anchetați și puși sub acuzare într-un interval de doar două luni, de data aceasta, în cele șase săptămâni scurse de la depunerea plângerii penale nu am fost nici măcar audiată în calitate de parte vătămată.

Cred cu toată convingerea că investigațiile mele asupra corupției academice au contribuit la reforme lente, dar vitale, inclusiv la curățenia efectuată de Academia SRI în 2018 și la desființarea, pentru plagiat în masă, a celor două școli doctorale din cadrul Academiei de Poliției începând cu anul universitar 2021-2022.

De asemenea, cred cu tărie că jurnalismul de investigație este un element critic în procesul de transformare a României, iar jurnaliștii români trebuie să aibă certitudinea că, atunci când sunt amenințați și intimidați, autoritățile statului român își fac datoria în mod profesionist și cu maximă competență.

Cu toate acestea, am motive serioase să cred că în prezent siguranța mea este în pericol”, precizează jurnalista Emilia Șercan.

Materialul integral este disponibil aici.

 

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost