Scriitorul Varujan Vosganian, despre carantinarea oamenilor în Shanghai: Mi-e teamă ca șocul pe care îl resimțim privind această sminteală orwelliană să nu fie un șoc al viitorului

Scriitorul Varujan Vosganian a caracterizat situația din Shanghai, unde autoritățile au impus măsuri draconice sub pretextul pandemiei, ca o secvență din peliculele distopice, cu oameni care răcnesc de foame, copii mânați spre dube sau animale puse în saci și duse la moarte.

„Se pare că atunci când a evocat șocul viitorului, Alvin Töffler nu avea nici cea mai vagă idee despre natura lui și cât de monstruos poate fi.

Nu știu dacă sunteți, cât de cât, la curent cu ce se întâmplă, de trei săptămâni încoace, în Shanghai, cel mai populat oraș al Chinei (25 de milioane de locuitori). Orașul a intrat într-o izolare extinsă pe motiv de coronavirus, cea mai mare parte a populației este închisă în case, criza de alimente, de medicamente, depresiile sunt tot mai frecvente. Numărul de cazuri simptomatice este relativ mic, de 2-3000 mii pe zi, în plus, fiind vorba de varianta Omicron, simptomele sunt ușoare.

China a decretat Shanghai „zonă zero de COVID”. Totul arată ca o secvență din peliculele distopice: polițiști în combinezoane albe, pacienți lungiți de-a valma pe panouri de lemn sau într-un fel de isolete din carton, arătând ca niște sicrie, oameni care răcnesc de foame, animalele de companie lăsate de izbeliște după carantinarea forțată a proprietarilor, înghesuite în saci și duse la moarte, copii îmbrăcați în combinezoane, mânați spre dube, uși sigilate etc. etc.

Vă veți întreba, poate, cât de mare este pericolul, dacă populația e supusă acestui regim smintit de izolare. Iată cifrele: în Shanghai, de la izbucnirea, în martie, a focarului de COVID, primele trei decese au fost înregistrate ieri, 17 aprilie. E vorba de două femei în vârstă de 89, respectiv 91 de ani și de un bărbat de 91 de ani !!! Nici mai mult, nici mai puțin. Despre venerabilele victime se zice că, deși aveau serioase comorbidități, ar fi murit de COVID (unde am mai auzit asta?).

Mi-e teamă ca nu cumva șocul pe care îl resimțim privind această sminteală orwelliană să nu fie, de fapt, un șoc al viitorului”, a scris, pe Facebook, Varujan Vosganian.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost