Decizie a justiției americane: CDC și-a depășit autoritatea atunci când a emis ordinul de purtare a măștilor în avioane și alte mijloace de transport public

Un judecător federal din Florida a decis luni că mandatul național de purtare a măștilor emis de administrația Biden în avioane și alte forme de transport public este neconstituțional, hotărând că CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) și-a depășit autoritatea.

Judecătoarea Kathryn Kimball Mizelle din Tampa a declarat că CDC nu a reușit să explice în mod adecvat motivele mandatului și nu a permis comentariile publice, încălcând procedurile federale pentru emiterea de noi reguli.

Mizelle a fost numită în funcție de fostul președinte Donald Trump în 2020.

Administrația pentru Securitatea Transporturilor nu va mai forța puratrea măștilor în mijloacele de transport public după decizia instanței, a declarat un oficial al administrației Biden. Cu toate acestea, CDC continuă să recomande ca oamenii să poarte măști în mijloacele de transport public, a spus oficialul.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-o conferință de presă luni, a declarat că administrația studiază decizia curții și că Departamentul de Justiție va anunța ulterior dacă va face recurs. Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze.

Health Freedom Defense Fund, un grup care se opune mandatelor de sănătate publică, și două persoane care au susținut că purtarea măștilor în timpul zborului le-a exacerbat anxietatea și atacurile de panică au intentat pentru prima dată un proces împotriva administrației Biden în iulie 2021.

Mandatul CDC s-a aplicat tuturor mijloacelor de transport în comun, respectiv avioane, trenuri, autobuze, taxiuri și călătorii în comun, printre alte forme de transport public.

Hotărârea instanței vine la mai puțin de o săptămână după ce CDC a prelungit mandatul măștii cu 15 zile, pe fondul unei creșteri a infecțiilor cu Covid la nivel național din cauza subvariantei omicron BA.2 mai contagioase.

SUA au raportat o medie pe șapte zile de aproape 35.000 de noi infecții până vineri, o creștere de 36% în ultimele două săptămâni, potrivit datelor de la CDC.

Sursa: CNBC

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost