Semnal de alarmă! Antreprenorul Cornel Petrișor: Birocrația a crescut, ajungând la aproximativ 25% din ponderea totală de forței de muncă a României. E timpul să ne revenim în fire!

Birocrația a crescut în ultimii ani, ajungând la aproximativ 25% din ponderea totală de forței de muncă a României, avertizează antreprenorul Cornel Petrișor.

Potrivit acestuia, suma alocată pentru salariile bugetarilor este a doua cea mai cheltuială a statului, după asistență socială.

„Imediat după căderea regimului Ceaușescu, în România existau aproximativ 800.000 de bugetari care reprezentau cam 10% din totalul masei de angajaţi. Populația țării era, atunci, de 23 milioane de români.

Pe fondul dezvoltării clientelismului și cangrenei etatiste, numărul posturilor cu destinație politicianistă a crescut furtunos.

În 2009, numărul bugetarilor ajunsese la 1,378 milioane. După reformele impuse de criza economică, numărul bugetarilor a scăzut la 1,174 milioane.

Digitalizarea administrației ar fi trebuit să reducă totalul angajaților la sub un milion. Din păcate, în martie 2022, ministerul Finanțelor trimite fluturași de salarizare la 1,267 milioane de angajați.

Chiar și față de guvernarea Dăncilă, birocrația a crescut, ajungând la aproximativ 25% din ponderea totală de forței de muncă a României.

Cuantumul cheltuielilor bugetare: în 2021, pentru salariile bugetarilor s-au plătit 111,9 miliarde de lei reprezentând 24,3% din totalul cheltuielilor statului şi 9,4% din PIB-ul estimat. Este a doua cea mai mare cheltuială a statului, după asistenţa socială.

E timpul să ne revenim în fire!”, a scris, pe Facebook, Cornel Petrișor.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Semnal de alarmă! Antreprenorul Cornel Petrișor: Birocrația a crescut, ajungând la aproximativ 25% din ponderea totală de forței de muncă a României. E timpul să ne revenim în fire!”

  1. România trebuie să termine cu etatismul și birocrația. Avem nevoie de capitalism autentic. De mai mult antreprenoriat, mai multe inițiative private, mai puțină birocrație, mai puțin Stat. Altfel, vom rămâne veșnic o țară subdezvoltată și sufocată de sărăcia generată de etatism și birocrație…..

Comentariile sunt închise.