Parlamentul European solicită REVIZUIREA tratatelor UE. Votul unanim, eliminat pentru domenii precum sănătate, energie sau apărare. Noi „pedepse” pentru statele care încalcă normele UE

Parlamentul European (PE) le-a solicitat, joi, statelor UE să convoace o convenţie pentru reformarea tratatelor europene pentru a obţine, printre alte schimbări, eliminarea regulii votului unanim al statelor membre în adoptarea anumitor decizii în Consiliul UE şi acordarea dreptului de iniţiativă legislativă pentru PE, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-o rezoluţie adoptată cu 355 de voturi pentru, 154 împotrivă şi 48 de abţineri, eurodeputaţii precizează articolele din tratate pe care le doresc revizuite.

Rezoluţia enunţă ca obiectiv ”consolidarea capacităţii de acţiune a UE” prin revizuirea procedurilor de vot sau „adaptarea competenţelor atribuite UE” în domenii precum sănătatea, energia, apărarea şi politicile economice şi sociale”.

Europarlamentarii mai cer consolidarea articolului prin care pot fi disciplinate acele state membre acuzate că încalcă valorile europene, pentru „a preciza constatarea şi consecinţele” acestor încălcări.

O altă solicitare cuprinsă în rezoluţia eurodeputaţilor este să se acorde Parlamentului European prerogative sporite de negociere asupra bugetului UE şi de asemenea ca această instituţie europeană să primească drepturi de iniţiativă, modificare şi derogare legislativă.

Cu această rezoluţie adoptată de PE, statele membre urmează să decidă prin majoritate calificată la un summit, probabil la cel din 23-24 iunie, dacă lansează convenţia pentru reforma tratatelor.

Respectiva convenţie reuneşte reprezentanţi ai statelor membre, ai parlamentelor naţionale, Parlamentului European şi Comisiei Europene pentru a elabora o propunere pentru un nou tratat al UE, pe care în final toate statele membre vor trebui să-l aprobe în unanimitate pentru a fi adoptat.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Parlamentul European solicită REVIZUIREA tratatelor UE. Votul unanim, eliminat pentru domenii precum sănătate, energie sau apărare. Noi „pedepse” pentru statele care încalcă normele UE”

  1. Daca 154 de parlamentari au votat deja impotriva revizuirii e clar ca e ceva foarte putred in Danemarca! E momentul sa vedem daca aceasta „organizatie ” servaste interesele tuturor statelor sau se indreapta spre uniune sovietica europeana!

Comentariile sunt închise.