Procesiune impresionantă, la Huși, cu moaștele Sfintei Chiriachi

Sărbătoarea ocrotitoarei Catedralei Episcopale din Huși, Sfânta Mare Muceniţe Chiriachi, a început de miercuri, 6 iulie 2022, la Huşi, prin slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, oficiată de Preasfinţitul Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, în prezența Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și prin impresionanta procesiune cu moaștele Sfintei.

Încă de la începutul zilei, Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, alături de Icoana relicvar a Sfinților ocrotitori ai Catedralei Episcopale, ce conține un fragment din moaștele Sfântului Apostol Petru, au fost așezate într-un baldachin amenajat în apropierea locașului de cult, astfel încât toți pelerinii au putut să se închine, informează Episcopia Hușilor.

Sursa foto: Doxologia.ro

 

 

„Sunt cel puțin trei lucruri importante pe care le putem învăța atunci când ne întâlnim cu oamenii sfinți, cu sfinții lui Dumnezeu. În primul rând, in relația omului cu Dumnezeu trebuie să recunoaștem că primatul îi aparține lui Dumnezeu. El este cel care ne-a iubit întâi. Întotdeauna El trebuie să fie pe locul întâi, și mai degrabă, pe tot locul.

Dumnezeu trebuie să fie iubit din toată inima. Prin această iubire îi iubim și pe părinți și pe frați și pe prieteni și pe dușmani, deopotrivă. Este important să acceptăm că Lui i se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea.

Uneori, noi avem tendința de a-L face pe Dumnezeu servitorul nostru. Mântuitorul S-a făcut servitorul nostru. Totuși noi nu trebuie să profităm de această umilință a Sa. Dacă El s-a purtat așa cu noi, înseamnă că și noi trebuie să ne purtăm în același chip cu El, cu foarte multă smerenie și umilință.

A-L ruga pe Dumnezeu nu înseamnă a-L și obliga. Sunt mulți care atunci când nu primesc răspuns la rugăciunile lor, se smintesc și se tulbură. Li se pare că Dumnezeu nu-i aude, nu-i vede, iar unii chiar spun că El nu există, că s-au rugat și nu s-a întâmplat nimic.

Rugăciunea noastră nu este pentru ca Dumnezeu să ne audă pe noi, ci rugăciunea ar trebui să fie atât de stăruitoare și de adâncă încât noi să putem auzi glasul Lui în inima noastră.

Important este ca noi să cunoaștem voia lui Dumnezeu și să o împlinim în fiecare zi. Voia lui Dumnezeu este superioară voinței noastre.

Al doilea lucru privește viața noastră. Primatul trebuie să îi aparțină vieții duhovnicești. Viața duhovnicească ne dă, cu adevărat, bucuria de a trăi.

Prioritate trebuie să o aibă hrana duhovnicească, Euharistia. Mântuitorul spune că: „Eu sunt pâinea care S-a coborât din cer. Cine nu va mânca Trupul Meu și nu va bea Sângele Meu, nu va avea viață întru el”. Chiar dacă noi funcționăm din punct de vedere biologic, dacă nu ne hrănim cu Trupul și Sângele Domnului nu avem viața cea vie.

Viața trupească trebuie să fie un suport al vieții duhovnicești, așa cum sfeșnicul este susține lumânarea, dar importantă este lumânarea care ne dă lumină. Trupul este suport al sufletului; este important trupul, dar prioritar trebuie să fie sufletul.

Al treilea lucru pe care îl învățăm sunt faptele bune. Noi punem foarte mare accent pe ce facem noi, pe osteneala noastră. Primatul aparține harului lui Dumnezeu. Nu osteneala noastră este prioritară; nu se poate faptă bună fără jertfă, dar primatul îl are harul. Fapta bună este un efect al harului lui Dumnezeu. Noi nu ne cumpărăm mântuirea prin faptele bune; ele nu sunt pricină de laudă personală, ci pricină de laudă a lui Dumnezeu”, a spus PS Teofil de Iberia.

Sursa foto: Doxologia.ro

 

Un număr impresionant de creștini, de toate vârstele, alături cei doi ierarhi și de preoții din cuprinsul întregii eparhii, au însoțit-o pe Sfânta Muceniță Chiriachi în pelerinajul din inima municipiului Huși.

Ca un arc peste timp, pelerinajul reluat, în anii din urmă, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, este expresie a cinstirii de care Sfânta Mare Muceniță Chiriachi s-a bucurat încă din momentul în care sfintele sale moaște (mâna stângă) au fost aduse, prin rânduiala lui Dumnezeu, în Catedrala din Huși.

Episcopul Iacov Stamati al Hușilor (1782-1792) a adus, în anul 1787, moaștele Sfintei, de la Mănăstirea Marea Lavră, din Muntele Athos.

Hușiul este singurul loc din țară unde se păstrează moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost