FMI a avertizat guvernele europene să nu intervină în criza energetică prin acordarea unui sprijin financiar pe scară largă, afirmând că, în schimb, consumatorii ar trebui să suporte partea cea mai mare a prețurilor mai mari pentru a încuraja economisirea energiei, scrie CNBC.
FMI a declarat miercuri că guvernele ar trebui să protejeze gospodăriile cele mai vulnerabile prin acordarea de sprijin specific, dar a menționat că politicile existente care vizează atenuarea costurilor pentru toți consumatorii ar afecta economiile europene – multe dintre ele aflate deja în pragul recesiunii – și ar împiedica tranziția energetică.
„Guvernele nu pot împiedica pierderea venitului național real care rezultă din șocul condițiilor comerciale. Acestea ar trebui să permită ca întreaga creștere a costurilor combustibililor să se transfere către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili”, a transmis divizia europeană a FMI într-o postare pe blog, potrivit Mediafax.ro, citat de Știripesurse.ro.
FMI spune că factorii de decizie politică ar trebui „să treacă în mod decisiv de la măsuri de amploare la politici de ajutorare specifice”, sprijinind în mod special gospodăriile mai sărace care sunt cele mai vulnerabile la creșterea prețurilor, dar care sunt cel mai puțin capabile să le facă față.
Compensarea integrală a creșterii costului vieții pentru cei 20% din gospodăriile de la baza clasamentului ar costa guvernele 0,4% din PIB în medie în întregul an 2022, a precizat FMI. Pentru a face acest lucru în cazul celor 40% din cetățenii cu cele mai mici venituri costul ar fi 0,9%, a adăugat acesta.
Documentul a adăugat că este „adecvat” ca guvernele să sprijine unele întreprinderi, altfel viabile, în timpul unei creșteri de scurtă durată a prețurilor, de exemplu, în cazul în care Europa s-ar confrunta cu o întrerupere completă a fluxurilor de gaze din Rusia.
Cu toate acestea, documentul a adăugat că, în condițiile în care se așteaptă ca prețurile să rămână mai mari timp de mai mulți ani, argumentele generale pentru sprijinirea întreprinderilor sunt „în general slabe”.

- Europarlamentarul Claudiu Târziu, înainte de alegerile prezidențiale: Dacă evităm un derapaj primejdios, rămânem cu speranța că vom reuși să construim un proiect de țară solid și viabil în anii următori - 2 mai 2025
- „Big Brother”/ Ministrul Educației salută publicarea ordinului privind supravegherea audio-video în școli - 2 mai 2025
- Electrica SA contractează un împrumut de 3,1 miliarde lei pentru dezvoltarea producției de energie din surse regenerabile și investiții - 2 mai 2025