IPS Casian, la slujba hramului mănăstirii situate la 1800 metri altitudine: Taborul României este, fără îndoială, Muntele Ceahlău

Pelerini din întreaga țară au urcat și în acest an pe Muntele Ceahlău, pentru a participa la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, anunță Arhiepiscopia Iașilor.

La primele ore ale dimineții a avut loc urcușul pe munte al ierarhilor, alături de pelerinii veniți pentru a sărbători hramul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, pe platoul din incinta Mănăstirii Ceahlău, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurați de soborul numeros al clericilor.

Sursa foto: Lucian Ducan/ Arhiepiscopia Iașilor

După citirea Evangheliei, cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor prezenți de către IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a vorbit despre semnificațiile praznicului de astăzi, subliniind faptul că, de cel puțin trei decenii, Muntele Ceahlău a devenit „Taborul României”:

„Taborul este nevoința, Taborul este Biserica, Taborul este Evanghelia, Taborul este și comuniunea, când urcăm unii alături de alții, înmulțind darul de rugăciune, darul de metanie, darul de a ne apropia de muntele sfânt în anul plugăririi sufletelor. Suntem chemați să ne rugăm atât cât putem, pentru ca Dumnezeu să ne ajute să ne rugăm cum trebuie și cât trebuie; noi să facem începutul. Iată că Dumnezeu ne-a dat învățători mari ai rugăciunii și, prin Schimbarea la Față, de trei decenii, și în România strălucește un Tabor. Taborul României este, fără îndoială, Muntele Ceahlău, pentru că aici e crucea lui Iisus Hristos, pentru că aici e postul Adormirii Maicii Domnului, pentru că aici e toaca care alungă demonii și răutățile, pentru că aici e altarul cel mai înalt, de la care și noi luăm lumina Schimbării la Față.”

În cadrul Sfintei Liturghii, s-a împărtășit un număr mare de credincioși.

Părintele protosinghel Casian Florea, starețul Mănăstirii Ceahlău, a fost hirotesit întru arhimandrit de IPS Părinte Teofan, ca urmare a aprobării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicării preacuvioşiei sale la această treaptă de slujire în Biserică.

La finalul Liturghiei a adresat câteva gânduri celor prezenți și Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei:

Sfintele Liturghii se prelungesc prin rugăciunea fiecăruia, în locul în care se află. Un părinte din Sfântul Munte Athos a spus că rugăciunea pe care o săvârșește fiecare liturghie este. Mintea omului este liturghisitorul care săvârșește Sfânta Litughie pe altarul inimii sale. Inima noastră se cuvine a o dărui lui Dumnezeu, ca Dumnezeu să ne dăruiască inima Sa, adică să aprindă focul dragostei Sale în inima noastră.

Hramurile nemțene continuă, duminică, cu sărbătoarea Sfintei Teodora de la Sihla.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost