Capăt de drum pentru fostul colos industrial IMGB, din Capitală. Vineri are loc demolarea finală

Locuitorii din jurul fostei IMGB din Capitală sunt rugați să evite circulația în zonă, vineri, 16 septembrie, când are loc demolarea a șase coșuri de fum din incinta fostei uzine.

Așa sună un anunț distribuit în zonă și postat pe Facebook de Fotografia Interzisă. Practic, demolarea fostului colos industrial din Capitală a ajuns în punctul final, după ce prima hală a fost pusă la pământ în primăvara anului trecut.

Sursa foto: Fotografia interzisă/Facebook

„Distrugerea industriei locale în numele societății de consum fără trecut, fără repere, reprezintă un nou atac la patrimoniul industrial bucureștean, și așa puțin și în paragină. IMGB a fost ștearsă și de pe frontispiciul stației de metrou adiacente, numită Dimitrie Leonida din 2008”, anunțau cei de la Rezistența Urbană, în primăvara anului trecut.

Sursa foto: Rezistența Urbană/Facebook

13.000 de oameni munceau la IMGB, înainte de ‘89

Întreprinderea de Masini Grele Bucuresti (IMGB) a fost înființată în anul 1963. Înainte de anii ’90, pe platforma IMGB lucrau mai multe societăţi (FECNE, General Turbo, Upetrolam, Romenergo Mecanic, Forja si Turnatoria IMGB). Acolo munceau peste 13.000 de angajaţi.

Fabrici realizau produse integrate, precum turbine, echipamente pentru industria energetică, nucleară, chimică şi petrochimică, precum şi pentru industria navală. În anul 1998, societatea IMGB s-a privatizat fiind preluată de societatea norvegiană Kverner, achitând statului un preţ foarte mic. În anul 2006, Doosan a cumpărat Turnatoria si Fonta IMGB.

După 7 ani, cei de la Doosan anunțau investiții de 70 de milioane de euro. ZF nota în 2013 că Doosan IMGB este „unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de maşini şi echipamente din România, cu afaceri de circa 90 milioane de euro şi care exportă 90% din producţie.”

IMGB în 2013/ Foto: Ziarul Financiar

Ulterior, Doosan a decis să închidă fabrica din Bucureşti care, conform presei, a fost vândută către SIF Banat Crişana, fiind destinată sectorului imobiliar, pentru construirea de clădiri pentru locuinţe şi clădiri comerciale. Conform Profit.ro, tranzacția a fost evaluată la circa 40 milioane de euro.

Pe același subiect:

Adio, industrie românească! Timpuri Noi, IMGB, Dacia Textile, Semănătoarea, Adesgo, pe lista fostelor fabrici din Bucuresti unde dezvoltatorii imobiliari ridică mall-uri, supermarket-uri și clădiri de birouri

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost