Cel mai iute ardei din lume, creat la Buzău, de o echipă condusă de cercetătorul Costel Vînătoru

Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău, de o echipă condusă de cercetătorul Costel Vînătoru, directorul Băncii de resurse genetice vegetale Buzău.

Potrivit specialiștilor, față de un ardei iute obișnuit, cel de la Buzău, are o iuțime de cel puţin două mii de ori mai mare.

Costel Vinatoru, director Bancă de resurse genetice vegetale Buzău:

„A fost implicat în încrucișare cel mai vechi soi românesc de ardei iute, cunoscut sub denumirea populară de ardei iute cornul caprei, iar el ne-a ajutat ca să obținem cel mai iute ardei, considerat cel mai iute ardei din lume”, spune Costel Vînătoru, potrivit ȘtirileProTV.

„Nivelul de iute”este stabilit internațional conform unității Scoville care măsoară nivelul de capsaicină din ardei, o substanță organică prezentă în difetite specii de ardei iuți.

Cine deține recordul oficial

Conform Guinness Book, recordul mondial pentru cel mai iute ardei este deținut de Carolina Reaper, apărut în Statele Unite.

Însă, potrivit cercetătorilor de la Buzău, ardeiul obținut de ei, care încă nu are o denumire, are constanta 2,4 milioane de unități Scoville, depășind, astfel, liderul mondial în materie de iuțime. Invenția românească este în procedură de omologare.

Cum în România suprafețele cultivate cu ardei iuți sunt prea mici, nici măcar Ministerul Agriculturii nu știe cantitatea totală recoltată.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost