Finanțare de 40 de milioane pentru filme românești. Cineaștii cer demisia șefei CNC după ce aceasta a criticat calitatea proiectelor: Nu mai există comedii și filme pentru copii. Nu mai este un Geo Saizescu, nu mai este o Elisabeta Bostan

De câteva zile, mai mulți cineaști protestează, solicitând demisia șefei Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Anca Mitran, în urma unor declarații făcute de aceasta pe tema filmelor românești realizate în prezent.

Despre ce este vorba. Într-un interviu acordat pentru Cultura la dubă, cu ocazia lansării unei noi sesiuni de finanțare pentru proiecte cinematografice, directorul CNC, Anca Mitran, și-a exprimat nemulțumirea față de noile filme românești, spunând că regizorii fac filme pentru festivaluri, ci nu pentru public. În plus, a remarcat Anca Mitran, nu mai există comedii sau filme pentru copii.

„Nu mai sunt filme. Există pe piața românească două categorii care sunt aproape lipsite de filme – comediile și filmele pentru copii.

Nu mai este un Geo Saizescu, nu mai este o Elisabeta Bostan.

Rațiunile țin de mai mulți factori. Nu există un studiu de piață, dar și dumneavostră vedeți. Dacă intrăm într-un mall, în afară de violență, politică…nu prea vezi altceva. Am vrea un film românesc, cum era seria cu Năică, a lui Zizi Bostan, care îmi arăta puțin peisajul satului, animale, altceva decât zidurile unui oraș, alte lucruri. Eu am altă concepție despre film”, a spus Anca Mitran.

În replică, mai mulți cineaști români au protestat, la sediul CNC, împotriva acestor declarații.

„Mi s-a părut că declarațiile astea o poziționează pe doamna Mitran, ca director al CNC, în contradicție sau în conflict cu filmul românesc, spunând că responsabilitatea pentru lipsa de public e în cârca celor care fac filme. Ceea ce e complet fals.

Ce a făcut pentru promovarea filmului românesc? Există campanii de PR pentru filmul românesc, făcute de CNC? Nu am auzit.

Ce mi s-a părut flagrant este această necunoaștere a realității românești și a problemelor noastre. Dânsa știe ce sume trebuie să plătești ca să intri cu un film românesc la mall? Mall-urile te pun să plătești. Din ce? Din sprijinul pentru distribuție acordat de CNC, care e de 2000 de euro? N-ajunge pentru nimic.

Noi am tot propus chestii, putem să propunem și acum. Dar mi se pare absurd că trebuie să ne situăm așa, pe poziții de conflict și de “nu faceți filme bune”. Noi le facem. La filmele la care știu eu că am lucrat, din bugetele respective, finanțarea CNC era de 30-45%. Restul e adunat cu greu de producători, umblând în lume și obținând bani și prin expunerea la festivaluri, că altă șansă nu avem.

Ce spune doamna Mitran e adevărat, da, facem filme pentru festivaluri, o bună parte din noi. Dar care e altă șansă de a fi remarcat? De ce nu i se spune Simonei Halep să nu se mai ducă la competiții internaționale, să rămână în România și să facă performanță aici?”, a declarat, pentru Cultura la dubă, regizorul Alexandru Solomon.

Protestul a fost urmat de o scrisoare deschisă, prin care se solicită demisia directorului CNC. În plus, senatorul PNL Liviu Brătescu, fost secretar de stat în ministerul Culturii, a anunțat că va solicita audierea Ancăi Mitran în Comisia de Cultură a Senatului, notează sursa citată.

Informații despre finanțarea CNC

La actuala sesiune se pun la bătaie 40 de milioane de lei, după cum urmează:

  • 49% – 19.600.000 lei pentru filmele de ficţiune de lungmetraj;
  • 15 % – 6.000.000 lei pentru filmele de ficțiune de lungmetraj debut;
  • 10% – 4.000.000 lei pentru filmele de ficțiune de lung și scurtmetraj tematice;
  • 10% – 4.000.000 lei pentru filmele documentare;
  • 10% – 4.000.000 lei pentru filmele de animaţie;
  • 5% – 2.000.000 lei pentru filmele de ficțiune de scurtmetraj;
  • 1% – 400.000 lei pentru dezvoltarea proiectelor de filme de lungmetraj ficţiune, documentare și de animaţie, din care 300.000 lei – ficțiune; 50.000 lei – documentar și 50.000 lei – animație.

Perioada de depunere a dosarelor la concursul de proiecte cinematografice este 15 septembrie – 20 octombrie 2022. De anul acesta, producătorii nu mai sunt nevoiți să depună dosarele în format fizic, ci o pot face pe o platformă creată online. Detalii aici.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost