Parlamentul European pune Ungaria la zid: Nu mai poate fi considerată o democraţie deplină. Cum se apără Budapesta

Parlamentul European a pus Ungaria la zid, conform unui raport oficial care condamnă „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului ungar de a submina valorile europene”. În replică, Budapesta se apără spunând că acest raport reprezintă o insultă pentru cetățenii ei și este motivat doar de refuzul guvernului ungar de a accepta migranți în țară sau propagandă homosexuală în școli.

Parlamentul European a adoptat, joi, un raport în care condamnă „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene şi solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul 7 al Tratatului UE, informează un comunicat de presă al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), conform Agerpres.

Lipsa unei acţiuni decisive a UE a contribuit la apariţia unui „regim hibrid de autocraţie electorală”, şi anume un sistem constituţional în care au loc alegeri, dar respectarea normelor şi standardelor democratice este absentă, afirmă eurodeputaţii.

Documentul adoptat joi, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă şi 28 abţineri, se bazează pe raportul cu care Parlamentul a declanşat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018 (care poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, a dreptului de vot în Consiliul UE, n.red.), pentru a oferi o imagine de ansamblu a evoluţiilor din cele 12 domenii de interes ale Parlamentului.

În replică, Partidul Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, a criticat joi Parlamentul European pentru că „este preocupat în continuare să atace Ungaria, chiar în pofida actualei crize”, după un raport în care PE condamnă „eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului ungar” de a submina valorile europene, relatează MTI, conform Agerpres.

„Oamenii din Europa îndură o criză energetică datorită sancţiunilor eşuate ale Bruxellesului şi totuşi prioritatea stângii din PE este de a ataca Ungaria. (…) Bruxellesul vrea să pedepsească Ungaria şi să reţină banii care i se cuvin”, notează Fidesz.

Partidul ungar atribuie votul din PE refuzului guvernului ungar de a permite intrarea de imigranţi ilegali în Ungaria şi a „propagandei LGBTQ” în şcolile ungare, precum şi opoziţiei Budapestei faţă de „sancţiunile Bruxellesului care au provocat criza energetică”.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a calificat raportul drept o insultă pentru cetăţenii ţării sale, apreciind în faţa presei la Budapesta că „eurodeputaţii bine remuneraţi ar trebui mai bine să se ocupe de problemele reale ale UE”.

„Ungurii au decis de patru ori la rând ce vor în ţară”, a adăugat el, făcând referire la seria ultimelor alegeri legislative câştigate cu importante majorităţi de formaţiunea conservatoare a premierului Viktor Orban, a consemnat EFE.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost