Av. Veronica Dobozi, avertisment despre banii electronici: Orice guvern poate controla orice persoană, controlându-i banii. În curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra decât electronic

Av. Veronica Dobozi avertizează cu privire la banii electronici, explicând că orice guvern poate controla orice persoană, dacă îi controlează banii.

Într-un articol publicat de Juridice, av. Veronica Doboz trece în revistă avantajele și dezavantajele monedei electronice:

În favoarea utilizării banilor electronici:

  • Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat;
  • Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale;
  • Eficient în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie;
  • Gestionarea numerarului costă bani precum depozite, dulapuri etc.;
  • Mai puțină spălare de bani, deoarece există întotdeauna o urmă de hârtie digitală.

În defavoarea utilizării banilor electronici:

  • În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați;
  • Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor;
  • Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar;
  • Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici;
  • Tentația de a cheltui excesiv poate crește.

„Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot și șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc. (…) În multe privințe, “banii digitali programabili” ar fi o fantezie devenită realitate pentru economiști, care cred că economiile sunt conduse de comportamentul uman, iar comportamentul uman este condus de stimulente, care ar putea fi integrate în banii digitali.

Evident, nu e nicio surpriză că mai ales sancțiunile pot fi ușor integrate în banii digitali. De exemplu, în utilizarea combustibililor fosili ar putea fi încorporată o suprataxă la nivel de TVA, în comparație cu utilizarea energiei verzi. Cumpărarea cerealelor cu zahăr poate crea un mic debit, în timp ce cumpărarea, de exemplu, de broccoli ar putea crea un mic credit. Cumpărarea unei arme, în schimb, sau a oricărui produs ce ar putea fi folosit ca armă, ar putea fi restricționată din start. Și așa mai departe.

Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”, scrie av. Veronica Dobozi.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost