Diviziunile dintre liderii Uniunii Europene cu privire la plafonarea prețului la gaze și la pachetele naționale de asistență au reapărut vineri, când aceștia s-au întâlnit la Castelul Praga pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a face față crizei de energie din timpul iernii, transmite agenția Reuters, citată de Hotnews.
Cincisprezece state membre ale UE doresc o plafonare a prețului la gaze, dar nu au ajuns la un acord asupra modului exact în care ar trebui să se facă acest lucru.
Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun oricărui plafon, fiind îngrijorate de faptul că ar îngreuna cumpărarea gazului de care au nevoie pentru a-și menține economiile în funcțiune și ar diminua orice stimulent pentru reducerea consumului.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că orice plafonare a prețurilor trebuie să fie concepută și implementată într-un mod care să sprijine furnizorii de energie.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat Germania pentru o cheltuire excesivă a 200 de miliarde de euro în subvenții pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea costurilor energetice.
„La Consiliul European vor avea loc discuții foarte intense pe această temă. Așadar, italienii nu au putut face asta, francezii nu au putut face asta, polonezii nu au putut face asta, dar germanii pot face asta. Dacă acesta este un tratament egal, corect și echitabil al principiului pieței comune a Uniunii Europene, atunci îmi pare foarte rău, dar este ceva ce nu înțeleg”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki.
- Ucraina cere acordul SUA pentru a ataca Rusia și solicită țărilor NATO de pe flancul estic să doboare rachete și drone rusești. Răspunsul SUA și amenințarea Rusiei - 12 septembrie 2024
- Proiect pentru promovarea vaccinării, adoptat în Camera Deputaților. AUR a votat ÎMPOTRIVĂ - 12 septembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), în mijlocul fermierilor din sudul României: Pregătesc un raport și voi solicita sprijin pentru agricultură, în Parlamentul European - 11 septembrie 2024