Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că proiectul cărții electronice de identitate va fi implementat, de anul viitor, în Capitală și în alte mari orașe din România, după ce în cadrul proiectului pilot derulat la Cluj- Napoca au fost emise peste 5.200 de astfel de documente, până în prezent.
Potrivit ministrului Bode, ținta este ca între 5 şi 8 milioane de cetăţeni să deţină cartea electronică de identitate până la finalul anului 2026
„Este evident că transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate, ci este imperativă crearea unui întreg ecosistem care să stimuleze adoptarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate prin dezvoltarea serviciilor publice electronice şi a infrastructurii IT&C capabilă să livreze şi să susţină servicii în regim de înaltă disponibilitate, accesibilitate şi securitate”, a subliniat ministrul Bode.
Potrivit acestuia, cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private.
„Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice. (…) Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023″, a spus Bode, potrivit Agerpres.
Ministrul Bode a adăugat că pentru acest proiect există finanţare de 200 de milioane de euro, iar ţinta ministerului este ca între 5 şi 8 milioane de cetăţeni să deţină carte electronică de identitate până la finalul anului 2026.
Lucian Bode a menţionat că Ministerul Afacerilor Interne mai implementează un proiect – un centru de furnizare a serviciilor electronice.
„Practic, acest proiect care ca scop simplificarea accesului cetăţenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacţiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanţarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

- Europarlamentarul Claudiu Târziu: Am solicitat în numeroase rânduri dezincriminarea delictului de opinie și abrogarea legilor care cenzurează CULTURA și ISTORIA României - 29 aprilie 2025
- Varșovia/ Secretarul american al Energiei îndeamnă țările din Europa Centrală și de Est să renunțe la obiectivele UE privind tranziția energetică - 29 aprilie 2025
- România cumpără din SUA cu 280 de milioane de dolari un sistem de apărare antiaeriană Patriot, după ce anul trecut a donat unul Ucrainei - 29 aprilie 2025