Jurnalistă de la Radio Târgu Mureș, amenințată cu spânzurătoarea de un partid maghiar. Claudiu Târziu (AUR): Solicit autorităților române să-l declare IMEDIAT persona non grata pe cetățeanul maghiar Barna Bartha și să se asigure că nu mai intră în România

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a anunțat, vineri, că solicită autorităților române să-l declare persona non grata pe cetățeanul maghiar Barna Bartha, reprezentant al partidului extremist Mi Hazánk, după ce acesta a amenințat cu spânzurarea o jurnalistă de la postul de Radio Târgu Mureș.

„Solicit autorităților de resort de la București să-l declare imediat persona non grata pe cetățeanul maghiar Barna Bartha și să se asigure că acesta nu va mai intra niciodată pe teritoriul României.

Reprezentant al partidului extremist Mi Hazánk, Barna Bartha a amenințat-o cu spânzurătoarea pe jurnalista Parászka Boróka de la Radio Târgu Mureș, cetățean român de etnie maghiară.

Nu putem accepta la nesfârșit libertinajul impertinent și nerușinat față de România al unor personaje politice mai mult sau mai puțin exotice din Ungaria, care acum capătă aspecte de violență criminală îndreptată inclusiv contra etnicilor maghiari cu cetățenie română, pe care statul român are obligația să-i apere.

Solicit, de asemenea, ca sancționarea fermă în acest caz să fie un exemplu de urmat în toate situațiile în care demnitatea și securitarea românilor sunt călcate în picioare, ceea ce se întîmplă de mult timp fără vreo consecință”, a transmis, vineri, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu (AUR).

Context

Reprezentantuil unui parid extremist din Ungaria (Patria Noastră – Mi Hazánk) este acuzat că a vorbit despre spânzurarea unei jurnaliste maghiare de la Radio Târgu Mureș, post public românesc care emite și în limba maghiară, dezvăluie publicația Telex.hu., citată de G4Media.

O înregistrare audio arată, potrivit Telex.hu, că numele jurnalistei Boróka Parászka este menționat de două ori în acest context de către unul dintre reprezentanții partidului extremist Patria Noastră, Barna Bartha.

„Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha, potrivit Telex.hu.

Contactați de Telex.hu, reprezentanții partidului Patria Noastră au declarat că nu consideră că ceea ce s-a spus este o infracțiune și că partidul nu își asumă nicio responsabilitate pentru agresarea lui Boroka Parászka sau a oricărui alt jurnalist, dar că va investiga cazul.

În ultimele zile, Mișcarea „Patria noastră” a făcut un tur al Ținutului Secuiesc. Potrivit Transtelex, partidul a fost introdus la Sfântu Gheorghe de Barna Bartha, șeful cabinetului de politică națională al partidului Patria Noastră  (Mi Hazánk), fost vicepreședinte al Mișcării Maghiare de Autoapărare, István Szabadi, jurnalist de televiziune devenit director de partid și în prezent deputat, și László Kovács Nemes, fost membru al interzisei Gărzi Maghiare, care locuiește în Odorheiu, Tîrgu Mureș.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost