Ministerul de Interne din Polonia a anunţat, miercuri, că refugiaţii ucraineni care trăiesc în centrele de primire din această ţară vor trebui să înceapă să achite o parte din costurile întreţinerii lor, începând din 2023, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.
Începând din 1 februarie 2023, ucrainenii care rămân în Polonia mai mult de 120 de zile vor trebui să plătească iniţial 50% din costurile întreţinerii, ajungând până la un maximum de 9 euro pe zi. De la 1 mai 2023, refugiaţii care se află de mai bine de 180 de zile în Polonia vor acoperi 75% din costurile şederii lor, cu un maximum de 13 euro pe zi.
Excepţii de la această regulă se aplică minorilor, femeilor însărcinate, pensionarilor şi persoanelor fără venituri.
În medie, cheltuielile cu cazarea şi hrănirea refugiaţilor sunt de circa 15,5 euro pe zi de persoană, a declarat miercuri şeful departamentului de gestionare a crizelor, din cadrul primăriei oraşului Kalisz (centru), într-un interviu radiofonic.
La rândul său, într-un interviu televizat, viceministrul de interne Pawel Bossernaker a justificat decizia prin aceea că „nu este posibilă finanţarea şederii refugiaţilor pe perioadă nedeterminată”.
În Polonia trăiesc în adăposturi de primire finanţate de stat circa 85.000 de refugiaţi proveniţi din Ucraina. În Cracovia, unul dintre marile oraşe poloneze care a primit un număr mare de refugiaţi de la începerea războiului din Ucraina, există patru centre de ajutor şi primire pentru ucraineni care adăpostesc în comun circa 1.000 de persoane. Din 22 februarie, au sosit în Polonia peste 7 milioane de refugiaţi din Ucraina, din care se estimează că circa un milion şi jumătate se află şi acum pe teritoriul polonez.
- Pe ce se mai toacă banii publici: Festival LGBT despre cultura queer, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Capitalei. Radio România Cultural, printre partenerii media - 8 octombrie 2024
- România achiziționează de la SUA sisteme radar Sentinel, cu o valoare inițială de 90 de milioane de dolari - 8 octombrie 2024
- Judecătoarea Laura Iuliana Scântei, opinie separată în cazul Șocoacă: CCR nu are competenţa de a analiza comportamentul şi opiniile candidaţilor la prezidenţiale - 8 octombrie 2024