O nouă controversă privind alimentele și un ajutor pentru slănina ardelenească. ANPC nu acceptă pe produsele românești etichete nutriscore cerute de UE

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, miercuri, că folosirea etichetelor nutriscore, prin care Uniunea Europeană dorește să se semnalizeze cât de sănătos și indicat pentru consum este un anumit produs alimentar, mai este permisă în România doar până în primăvara anului 2023.

De unde a pornit totul

În urmă cu două săptămâni, Europa FM dezvăluia că ANPC interzice vânzarea în România a alimentelor care au etichetă nutriscore, pe culori, sau semafor. Este vorba despre eticheta care are 5 culori, de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, așa cum sunt cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.

„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general. Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a explicat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

La 1 noiembrie, ANPC a anunțat marile rețele comerciale că pot comercializa produsele Nutri-Score până la 1 mai 2023, potrivit EuropaFM.

Eticheta semafor

Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta semafor-verde închis, verde deschis, galben, portocaliu și roșu a apărut în Europa în urmă cu un an, când Organizația Mondială a Sănătății a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.

Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă, dar au făcut-o voluntar pentru că Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens, notează sursa citată.

În România, etichetarea produselor alimentare cu așa-zisul semafor a rămas la latitudinea producătorilor, iar cine a considerat că este în avantajul său, a pus-o pe produse. Însă numai după realizarea unor analize în laborator care să arate câte calorii are produsul.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost