Titlul de Doctor Honoris Causa al USV Iași, decernat compozitorului Eugen Doga și actorului Dorel Vișan

Compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan au primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Ştiinţele Vieții (UȘV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, anunță Academia de Știițe a Moldovei.

Ceremonia de conferire a onorificului titlu a avut loc vineri, 4 noiembrie, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, a Universității, la care au participat membrii Consiliului de Administrare, Senatului UȘV, corpul profesoral didactic universitar, precum și personalități marcante ale vieții academice.

Doi mari oameni, două mari personalități ale vieții culturale, care iubesc deopotrivă Iașul, unde sunt cetățeni de onoare, dar pe care îi leagă și o dragoste deosebită de Eminescu, au apropiat și mai mult malurile mult pătimitului Prut”, notează sursa citată.

Ceremonia a fost inaugurată de prof., dr. Gerald Jităreau, rectorul UȘV, care a exprimat onoarea de a deschide cel mai frumos și mai important eveniment al toamnei la Iași – decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru doi mari maeștri, doi titani ai culturii românești de o parte și de cealaltă a Prutului – compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan, fiecare ajuns la 85 de ani. Rectorul Jităreanu a menționat că manifestarea care îi are pe cei doi invitați speciali, este momentul prin care întreaga comunitate academică își exprimă gratitudinea față de înaintași, personalități remarcabile care și-au pus amprenta pe evoluția a numeroase generații de studenți.

În semn de recunoștință, conducerea UȘV i-a dăruit maestrului Eugen Doga un puiet de tei argintiu (Tilia tomentossa Moench), descendent din teiul lui Eminescu.

„Nu voi putea trece niciodată pe lângă universitatea dumneavoastră și să nu intru, când voi vizita Iașul. De azi, aceasta este și Universitatea mea spirituală”, a declarat proaspătul DHC Eugen Doga. Maestrul a promis că va reveni cât de curând la Universitatea care l-a onorat, cu un spectacol cu orchestra de la Chișinău pentru a trăi bucuria revederii cu cei care i-au arătat acest semn de noblețe și recunoștință.

În seara aceleiași zile, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a Universității, cei doi mari creatori de valori, compozitorul Eugen Doga și actorul Dorel Vișan, și-au exprimat gratitudinea în modul în care știu cel mai bine să o facă, susținând un spectacol destinat special distinsului public universitar, în care inimile acestora au valsat pe muzica îndrăgitului compozitor Eugen Doga, dar  au și lăcrimat la audierea regalului oferit de maestrul teatrului romanesc Dorel Vișan.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost