Ministerul de Externe cumpără un Big Brother digital pentru monitorizarea postărilor. Claudiu Târziu: O CENZURĂ mascată, interzisă de Constituția României

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a plătit peste 3,1 milioane de lei pentru achiziționarea unui sistem IT bazat pe Inteligență Artificială (IA), care va monitoriza în timp real conținutul online de pe platformele de social media, site-uri de știri, blog-uri, dar și conturile jurnaliștilor, celebrităților și demnitarilor, anunță Profit.ro.

Potrivit sursei citate, motivul invocat pentru achiziționarea acestui sistem este „detectarea, analizarea și combaterea dezinformării și a propagandei”.

Sistemul IT va include, printre altele, un modul de colectare a datelor online, de tip COTS sau open source, pentru monitorizarea în timp real a conținutului online (platformelor de social media, site-uri de știri, blog-uri etc.), cu următoarele capabilități:

  • segmentare geografică – posibilitatea de separare a datelor/mențiunilor în funcție de țara de origine;
  • detecție rapidă – articolele, mențiunile sau postările trebuie detectate într-un interval de maxim 30 minute;
  • monitorizare interacțiuni – în măsura în care sistemele sursa permit acest lucru, sistemul trebuie să fie capabil să colecteze statistici cu privire la interacțiunile utilizatorilor cu conținutul monitorizat: număr de vizualizări, like-uri, distribuiri, etc. (sistemul trebuie să includă posibilitatea de a programa reîmprospătarea datelor la intervale de timp, pentru a putea acoperi întreaga durată de viața a unui articol, sau postare);
  • să extragă date publice din platforme sociale, cel puțin: Facebook, Twitter, Instagram, minim postări și comentarii pentru fiecare rețea socială, cu și fără a fi nevoie de autentificare; – să permită extragerea metadatelor asociate unei pagini web: data, autor, keywords, descriere, titlu.

Instrumentul IT va fi o soluție bazată pe un portal web în care reprezentanții desemnați din cadrul MAE vor accesa datele și informațiile necesare.

De fapt, așa cum a remarcat Claudiu Târziu, într-o postare de Facebook, acest sistem nu este decât un instrument folosit de autorități pentru îngrădirea libertății de exprimare.

„Regimul Iohannis cumpără din bani publici un Big Brother digital contra românilor. Pentru „combaterea dezinformării”, Ministerul de Externe a cumpărat cu peste 750.000 de euro un sistem IT bazat pe inteligența artificială (IA) care va monitoriza social media, site-urile de știri, blogurile și conturile unor influenceri – jurnaliști, celebrități, demnitari. Este o formă mascată, dar foarte periculoasă de cenzură, interzisă de Constituția României.

După alegerile din 2024, cînd AUR va fi la guvernare, vom dezactiva și acest mecanism care aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor”, a spus Claudiu Târziu, președintele CNC AUR.

Sistemul va deveni operațional peste două luni de la data atribuirii contractului, respectiv 17 decembrie 2023.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost