Investiţiile pe care România trebuie să le facă pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat sunt estimate la 356 de miliarde de dolari, până în 2050, echivalentul a circa 3% din PIB, informează experţii Băncii Mondiale, în Raportul de ţară privind Clima şi Dezvoltarea pentru România (RTCD).
Acesta este o parte din costul pe care România trebuie să-l plătească pentru „tranziția verde”, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Datele centralizate în analiza Băncii Mondiale arată că ţara noastră şi-a redus, deja, emisiile cu 53%, în perioada 1990- 2018 (perioadă care se suprapune peste declinul industriei din România- nota redacției).
„Cu toate acestea, îndeplinirea angajamentului său de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2050 va necesita acţiuni politice şi finanţare substanţiale şi coordonate. Investiţiile necesare doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat sunt estimate la 356 de miliarde de dolari până în 2050, reprezentând aproximativ 3% din PIB-ul cumulat al ţării, pentru aceeaşi perioadă”, se menţionează în raport, potritiv Wall-Street.
Președintele CNC AUR, Claudiu Târziu, a avertizat că în numele acestui „miraj verde”, se sacrifice și independența energetică a României, dar și suveranitatea economică a statului român.
„Guvernul PSD-PNL închide minele de pe Valea Jiului pentru o așa-zisă „tranziție verde” care ne va costa 350 miliarde de dolari și care va dura încă 27 de ani.
Sacrifică astfel, pentru „mirajul verde”, independența noastră energetică, dezvoltarea industriei românești, valorificarea pentru români a resurselor țării, suveranitatea economică a statului român. Ce câștigăm în schimb? Sau, mai bine zis, ce câștigă Ciolacu și ai lui din asta?”, a transmis, pe Facebook, Claudiu Târziu.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Avem nevoie de un președinte suveranist, care nu poate fi altul decât Călin Georgescu. Dați un vot pentru o Românie suverană! - 2 decembrie 2024
- CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, între Călin Georgescu și Elena Lasconi, va fi pe 8 decembrie. - 2 decembrie 2024
- Comisia Europeană a cumpărat 2.250.000 de fiole de Remdesivir, medicament folosit în caz de COVID-19, în numele a 13 state membre - 2 decembrie 2024