Părintele Constantin Galeriu, evocat la Parohia „Sfântul Silvestru” din Capitală, la 105 ani de la naștere

Părintele Constantin Galeriu a fost evocat, luni, la Parohia „Sfântul Silvestru” din Capitală, unde a slujit aproape treizeci de ani.

Evenimentul a marcat împlinirea a 105 ani de la nașterea Pr. Galeriu, anunță Basilica.ro.

„L-am comemorat oarecum în familie, evenimentul fiind organizat de un grup pe care chiar părintele l-a format în timpul vieții”, a spus nepotul său, preotul Cristian Galeriu.

Teolog al iubirii, icoană de sfânt

Andrei Dîrlău, care i-a fost ucenic, secretar, dar și student părintelui Constantin Galeriu, a pus accent pe faptul că multă lume îl consideră pe acesta sfânt. El a amintit cuvintele Mitropolitului Serafim care spunea într-o tabără la Oașa că „Părintele Galeriu este o icoană de sfânt”.

„Lumea care l-a cunoscut este într-un consens privind această «icoană de sfânt» a părintelui; și prin aspectul său fizic, dar și prin harul pe care îl avea ca învățător, ca preot, ca profesor.

Pentru toți cei care l-au cunoscut, a fost un părinte al iubirii, un teolog al iubirii. Spunea «omul este chipul lui Dumnezeu iar chipul lui Dumnezeu profund în om este iubire». Părintele răspândea dragoste”, a mărturisit Andrei Dîrlău.

Preotul profesor Gheorghe Holbea și-a amintit de anii de studenție când participa cu mare drag la toate cursurile părintelui Galeriu.

„Părintele Galeriu a fost «profesorul-eveniment». Nu era numai o predare de cunoștințe, era un eveniment de fiecare dată când își ținea cursurile”.

Părintele Holbea a redat chiar cuvintele pe care i le-a adresat părintelui Galeriu la ultimul curs, atunci când i-a oferit flori din partea întregii promoții:

„Vă mulțumim, părinte profesor, pentru că dumneavoastră ne-ați învățat să săpăm la rădăcina cuvintelor pentru a descoperi acolo aurul Învierii”.

Părintele Constantin Galeriu, pe numele la naştere Costachi Galeri, a văzut lumina zilei la 21 noiembrie 1918, în satul Răzeşi, comuna Răcătău, judeţul Bacău, părinţii săi fiind Neculai şi Elisabeta Galeri.

După ce a frecventat școala primară din comuna natală, în perioada 1930 – 1938 a urmat Seminarul „Sf. Gheorghe” din Roman, apoi a fost admis la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

Pe perioada facultăţii a devenit cântăreţ la Biserica Zlătari şi secretar de redacţie al săptămânalului Ortodoxia, condus de părintele Toma Chiricuţă, marele predicator bucureştean al epocii interbelice.

În anul 1942 a absolvit Teologia, lucrarea sa de licenţă intitulată „Îndumnezeirea omului” fiind realizată sub îndrumarea lui Nichifor Crainic.

La 1 noiembrie 1942 este trimis pe front, ca militar în termen, apoi este lăsat la vatră în mai 1943, când este hirotonit preot la Parohia Podul Văleni, comuna Poenarii Burchii, din județul Prahova.

Tot în 1943, s-a căsătorit cu Argentina-Cristina Vărgatu, care avea să-i dăruiască patru băieţi: Narcis, Rodion, Ciprian şi Serafim, după cum a relatat RostOnline.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost