„Turnătoria fiscală”, recompensată de Guvern. Analist economic: Ceva oribil!

Persoanele care denunță angajatorii evazioniști ar putea primi o recompensă din amenda dată de Fisc, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, sistemul de avertizare anonimă a faptelor de evaziune fiscală va intra în vigoare de anul viitor.

„Toți cei care au cunoștință de fapte de evaziune fiscală sau chiar salariații, dacă au cărțile de muncă și se face doar plata parțială pe carte de muncă, vor putea, începând cu aprilie sau mai, să vedem cum vom termina acest sistem de avertizare anonimă a faptelor de evaziune fiscală, vor putea să fie liniștiți că nu vor mai dormi bine cei care fac fapte de evaziune fiscală.

Ne gândim să fie un procent din fapta și din contravaloare a faptei de evaziune fiscală, pentru că este până la urmă meritul celei persoanei care a constatat.

Dacă este o faptă de evaziune fiscală consistentă, atunci cel care a descoperit-o și avem confirmarea prin rapoartele de inspecție fiscală sau cele care le întocmește inspecția antifraudă fiscală să poată să fie și remunerați în mod corespunzător.

Vor putea să facă reclamațiile online prin sistemul de avertizare anonim. Acest lucru îl va presupune și ne gândim și la un sistem de stimulare a avertizărilor fiscali care au sesizat o faptă. Aceasta s-a confirmat și aceste stimulente pot fi și de natură financiară”, a spus ministrul Finanţelor Marcel Boloș, notează Antena3.

Analist economic: Măsura încalcă orice regulă a civilizației!

Profesorul Mircea Coșea, analist economic, a criticat în termeni duri această măsură, despre care a spus că înlocuiește „turnătoria securității cu turnătoria financiară”.

„Mi de pare ceva oribil pur şi simplu. Ideea asta a mai fost propusă de cineva în România, un fost ministru de Finanțe care e acum pe la Banca Națională.

A fost o discuție clară atunci și s-a ajuns la concluzia că este un lucru oribil ca delațiunea, turnătoria securității să o înlocuim cu turnătoria financiară. Mi se pare oribil. S-a întâmplat în Italia lucrul asta prin anii 50-60.

Deci atunci această metodă, pâra pe care vecinii trebuiau să o facă pentru că cel de lângă el nu-și plătise impozitul sau își cumpărase mașina prea scumpă pentru veniturile lui, a devenit unul dintre motivele unei adevărate schimbări politice în Italia, o reformă importantă a gărzii financiare, a ANAF-ului italian.

Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației. Pâra aceasta, turnătoria nu e bună”, a explicat, la Antena3,  Mircea Coșea.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost