Modificările fiscale care au intrat în vigoare în acest an, precum TVA crescut la produsele care conțin zahăr, de exemplu la prăjituri sau înghețată, schimbă unele lucruri în privința controalelor ANAF.
Concret, zahărul are 9% TVA și se consideră că „nu are zahăr adăugat”, în timp ce produsele care conțin zahăr au TVA 19%, notează HotNews.ro.
În cadrul evenimentului TaxEU Forum, o persoană a întrebat ce se face dacă vine ANAF în control la cofetărie și vede că produsul a fost vândut cu 9% TVA, deși ar fi trebuit 19% pentru că a depășit limita de zahăr. Poate că angajatul când a făcut prăjitura a mai scăpat câteva lingurițe de zahăr din greșeală.
„ANAF nu verifică conținutul efectiv, ci rețeta de fabricație. Legea prevede că sunt 10 grame de zahăr adăugat”, a explicat Mariana Vizoli, expertă în fiscalitate.
Dragoș Doroș (fost șef ANAF) tax partner la Eversheds Sutherland România a intervenit spunând că va fi complicat pentru că ANAF nu se pricepe la chimie pentru că avem „carbohidrați, din care zaharuri”, în polioli avem fibre.
„Noi trebuie să privim lucrurile astea din perspectiva ANAF, adică ZERO la chimie”, a precizat Doroș.
Legea 296/2023 (cea a creșterii taxelor și a introducerii unora noi) spune că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente.
- UPDATE/ CCR A DECIS ÎN UNANIMITATE ANULAREA ÎNTREGULUI PROCES ELECTORAL PENTRU ALEGEREA PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI - 6 decembrie 2024
- 6 decembrie 1949. Începutul reeducării la închisoarea Pitești - 6 decembrie 2024
- Prezidențiale 2024/ Românii își aleg viitorul președinte. A început votarea în străinătate - 6 decembrie 2024
Actiunile ANAF,demonsreaza ca sunt platiti degeaba, adica nu avem nevoie de ei.