ZF: Vânzările de medicamente s-au triplat în 10 ani, dar mortalitatea nu a scăzut

Piaţa de medicamente a ajuns la 30 miliarde de lei vânzări în 2023, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, potrivit celui mai recent raport al companiei de piaţă Cegedim.

În comparaţie cu acum un deceniu, piaţa a înregistrat aproape o triplare, de la 11,7 mld. lei cât erau vânzările totale în 2013. Totuşi, rata mortalităţii nu a scăzut, din contră, a ajuns de la 11,4 la mia de locuitori la 12,4 în zece ani, notează Ziarul Financiar.

„În 2017 au început să fie puse molecule noi pe listă, e o politică publică normală, dar nimeni nu face vreo evaluare privind impactul pe parametri de sănătate. Acest lucru înseamnă că se aruncă bani pe fereastră şi nu putem acţiona în zonele în care noi avem mortalitate sau morbiditate mare şi să vedem şi efectul acestor medicamente”, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente de pe piaţa locală.

Potrivit sursei citate, în statisticile europene, România este la coada clasamentului la prevenţie, pacienţii români sunt primii în Uniunea Europeană care mor din cauze care pot fi prevenite sau tratate, iar spitalele sunt pline, medicii se plâng că sunt prea solicitaţi.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost