FOTO/ Visul părintelui Dan Damaschin s-a împlinit! A fost inaugurată Clinica „Veronica”, primul centru socio-medical gratuit din țară

Clinica „Veronica”, proiectul de suflet al părintelui Dan Damaschin și singurul centru socio-medical gratuit din România, a fost inaugurată, vineri, 8 martie, la Iași.

Clinica „Veronica”, construită din donații, la inițiativa preotului Dan Damaschin, este singurul centru socio-medical gratuit din România dedicat mamelor și copiilor sărmani, tinerelor însărcinate fără posibilități financiare, studenților defavorizați și persoanelor care provin din centrele de plasament.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit, vineri, Clinica „Veronica”, anunță Doxologia.ro.

„Clipa aceasta este specială din cel puțin trei motive. În primul rând, este o inițiativă a unui grup de oameni, avându-l în mijloc pe părintele Dan Damaschin, în continuarea unei activități care se îndreptată spre mame, tați și copiii lor de multă vreme. Este specială această clipă pentru că acest așezământ a fost și este amenajat și dotat din donații primite de la oameni. Oameni cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, punând mână de la mână, de-a lungul multor ani, au crescut în această inițiativă până au ajuns aici. Și în al treilea rând, centrul va fi destinat în mod special mamelor aflate în dificultate. Mame care vor găsi aici, cum au găsit și până acum în cadrul asociației, un suport. Nivelul suportului acordat aici va sălta calitativ, nădăjduim și cantitativ”, a spus ÎPS Teofan.

Potrivit sursei citate, proiectul a fost inițiat ca urmare a unei experiențe în plan social de aproape trei decenii, în care s-au constatat greutățile pe care le întâmpină persoanele defavorizate afectate de boală, în special cele neasigurate. În toți acești ani, multe mame singure ori cu mulți copii au pierdut lupta cu boala, durerea lăsată în urmă, neputând fi alinată vreodată.

În memoria acestor mame, odată cu trecerea la Domnul a mamei Veronica, au fost realizate demersurile pentru un centru social-medical care să ofere condițiile necesare tratării corespunzătoare, iar din data de 24 februarie 2023 s-au început lucrările la acest obiectiv. În doar un an de muncă susținută, sprijiniți de oameni cu suflet mare şi de opinia publică din întreaga țară proiectul a fost finalizat.

„Veronica nu este doar mama eroină care ne inspiră și care ne veghează din Cer, ci este simbolul fiecărei mame, simbolul mamelor noastre. Această clinică va fi locul unde oamenii vor veni cu drag și vor găsi nu doar vindecare, ci și fericire și demnitate. Acum avem șansa să trecem la un alt capitol, să salvăm la propriu vieți. Am demonstrat, fără vreun sentiment de mândrie, că într-un an de zile avem un spital dotat cu echipamente de înaltă calitate pentru cei sărmani. Ziua de astăzi nu este o încununare, ci este începutul unei misiuni mult mai ample, unde oamenii de bine, creștinii noștri, trebuie să pună cu adevărat suflet și jertfă pentru a avea o lume mai bună, iar lumea aceasta este frumoasă pentru că este multă dragoste”, a afirmat în cuvântul său de mulțumire pr. Dan Damaschin, de la Asociația „Glasul Vieții”.

Clinica „Veronica” este pregătită să ofere, cu echipamente performante și dotări de înaltă calitate, sprijinul medical necesar, tuturor celor sărmani și suferinzi. Clinica dispune de 42 de cabinete medicale din domeniile cardiologie, ginecologie, pediatrie, stomatologie sau medicină de familie. Totodată, clinica este dotată cu aparatură medicală performantă, un aparat RMN și un computer tomograf.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost