Armenia 1915: Memoria Exilului

Victimele Genocidului armean din 1915 sunt comemorate printr-o serie de evenimente culturale, organizate de Uniunea Armenilor din România și Centrul Cultural Armean din București, în zilele de 21, 24 și 26 aprilie.

Marcând 109 ani de la acest episod tragic al istoriei, evenimentele propuse își propun să ofere un cadru de reflecție și rememorare a suferințelor și sacrificiilor celor afectați de genocid, precum și supraviețuitorilor acestuia, se menționează într-un comunicat primit pe adresa redacției.

Printre aceste evenimente se numără o lectură intitulată „Cenușa din mine, cenușa din jur”, ce va include poeme ale unor renumiți scriitori armeni precum Daniel Varujan, Siamanto, Ruben Sevak și Paruyr Sevak, acompaniate de muzică live de inspirație armenească interpretată la tar și santur.

De asemenea, în cadrul proiecției filmului „Aurora’s Sunrise”, regizat de Inna Sahakyan, spectatorii vor avea ocazia să exploreze povestea impresionantă a Aurorei Mardiganian, o supraviețuitoare a genocidului armean, care și-a găsit vocea în lumea cinematografiei, devenind simbol al rezistenței și speranței în fața atrocităților. Seria de evenimente se va încheia cu o lectură și discuție despre cartea „Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh” a autorului Franz Werfel, oferind participanților oportunitatea de a adânci înțelegerea și cunoașterea acestui eveniment istoric de o importanță covârșitoare.

„Prin intermediul acestor manifestări culturale și educaționale, se urmărește păstrarea vie a memoriei și sensibilizarea opiniei publice cu privire la genocidul armean și consecințele sale dureroase, într-un efort continuu de respect și recunoaștere a drepturilor umane și a diversității culturale”, se menționează în comunicatul de presă.

21 aprilie, ora 13:00: Centrul Cultural Armean (str. Armenească nr. 13). „Cenușa din mine, cenușa din jur”

Lectură performativă din poeții armeni Daniel Varujan, Siamanto, Ruben Sevak, Paruyr Sevak, în română, armeană și engleză, acompaniată la tar și santur de muzicienii Mohammad Hadi Mogoei și Radu Varga. Vor citi: Varujan Vosganian, Armine Vosganian, Henrik Tumasyans, Ioana Tătărușanu, Sorin Despot. Moderator: Ligia Keșișian.

24 aprilie, 18:30 la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3): Proiecția filmului Aurora’s Sunrise, în regia Innei Sahakyan, în premieră în România; premiera internațională în competiția Festivalului de Film de la Annecy, 2022. Laureat al Premiilor Best Animated Film la Asia Pacific Screen Awards (Australia), Silver Apricot la Golden Apricot Yerevan International Film Festival 2022, Premiul Publicului la Animation is Film Festival 2022 și Asian World Film Festival.

Trailer: https://youtu.be/HW1XrO2qUfw?si=tXgcMhOHb4dUH6n1

26 aprilie, ora 19:00: Centrul Cultural Armean: Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh, Franz Werfel: lectură și discuție despre cartea lui Franz Werfel și despre evenimentele din jurul Genocidului Armean de la 1915.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în limita locurilor disponibile.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.