România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, la Campionatele Europene de la Szeged (Ungaria), anunță Federația Română de Canotaj.
Echipajul compus din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a făcut o cursă foarte bună și s-a clasat pe prima poziție, depășind echipajele din Marea Britanie și Italia.
România a încheiat Campionatele Europene de la Szeged cu 8 medalii, dintre care 4 de aur, 2 de argint și 2 de bronz.
Parada bărcilor românești medaliate a fost deschisă de băieții din patru rame. Ciprian Tudosă ștroc, alături de Ștefan Berariu, Mugurel Semciuc și Andrei Mândrilă au terminat pe locul 4, potrivit Comitetului Olimpic și sportiv Român.
Primul aur a venit de la barca de dublu rame a fetelor. Echipajul Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu a dominat cursa de la start la finiș și a câștigat al treilea titlu continental consecutiv. Doar Camelia Lupașcu-Nicoleta Albu au mai multe medalii câștigate la europene, 4 de aur consecutive. România are 18 medalii continentale în această probă, 12 de aur, 3 de argint și 3 de bronz. La Szeged, argintul a revenit Greciei, Croația a luat bronz.
La dublu rame masculin, Florin Lehaci și Florin Arteni au debutat cu medalie ca echipaj în această probă. Tricolorii i-au avut în finală pe frații croați Sinkevic, campioni olimpici și mondiali. Este a 5-a medalie pentru barca de dublu rame în istoria europenelor, 2 de aur (2020, 2022), două de argint (2019, 2024) și un bronz(2018).
Campioanele olimpice și mondiale, Simona Radiș și Ancuța Bodnar și-au trecut în palmares prima medalie de bronz. Simona și Ancuța au făcut o cursă în care au alergat după Norvegia și Lituania. Româncele și-au acceptat lecția și promit ca la Paris să fie cele mai bune. În istoria competiției europene, barca de dublu vâsle a României a câștigat 4 medalii de aur (2020, 2021, 2022, 2023), un argint (2019) și două de bronz (2012, 2024).
La dublu vâsle masculin, Florin Enache și Andrei Cornea au surprins pe toată lumea, echipajul lor a zburat pe apa canalului olimpic de la Szegted. Cu încrederea la nivel maxim, dubloul Enache-Cornea a câștigat medalia de aur. Elisabeta Lipă a plâns pentru succesul lor. Podiumul a fost completat de Spania și Germania. Este prima medalie de aur în istoria europenelor în această probă pentru România care mai are 2 medalii, argint (2018) și bronz (2019).
Andrada Moroșanu a fost la un pas de podium la simplu, a pierdut bronzul pe ultimii metri ai cursei. Mihai Chiruță a terminat pe primul loc în Finala B la simplu.
Barca amiral a canotajului românesc, cea de 8+1 a fetelor a definitivat opera la Szeged. România a încheiat competiția cu a 18 medalie, de aur. Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Maria Lehaci, Adriana Adam, Roxana Anghel, Magda Rusu și Victoria Petreanu au demonstrat că sunt o forță atunci când toate inimile și ramele bat împreună. Finala a avut povestea ei, rivalele din Marea Britanie au resimțit din nou complexul România. Fetele noastre au adus a 18 medalie din palmaresul acestei bărci, a 17-a de aur, al 8-lea titlu consecutiv (2007 -2024, 2017-2024). O singură dată România a luat bronz, în 2015. La o singură ediție România a lipsit de pe podium, 2016.
- Ceremonie militară în cinstea eroilor neamului, vineri, la Crucea de pe Vârful Caraiman - 12 septembrie 2024
- Săptămână de foc la Strasbourg. Europarlamentarii se reunesc în ședință plenară (16- 19 septembrie). Ce teme sunt anunțate - 12 septembrie 2024
- Claudiu Târziu (AUR), în Dolj: Cheltuim cu nemiluita pe sisteme Patriot pe care le donăm și pe vaccinuri, dar nu avem bani să refacem sistemul de irigații și să salvăm AGRICULTURA României - 12 septembrie 2024